IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 2,7 млрд. лв. са раздадени между физически лица у нас като заеми

Данните са за периода 2001 – 2006 г. и са установени от НАП при ревизии на физически лица

15:10 | 27.11.08 г.
Общо 2,7 млрд. лв. са раздадени между физически лица у нас като заеми

Общата стойност на заемите между физически лица, отпуснати в България за периода 2001 – 2006 г. възлиза на най-малко 2,7 млрд. лева, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Данните са установени от агенцията при извършването на ревизии на физически лица, които са обосновали произхода на доходите си чрез заем от граждани.

Така според тези данни всеки икономически активен гражданин в страната е получил над 300 хил. лв. небанков заем, а националната статистика отчита, че средната задлъжнялост на човек е 59 лв., посочват от агенцията.

НАП е създала свой собствен електронен регистър на заемите в България, като данните в него сочат, че 99% от взетите от физически лица заеми изобщо не са върнати, преди да бъде получен нов заем. Това е станало ясно на проведена вчера среща между министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, ръководствата на НАП, НОИ, Инспекцията по труда и представители на браншовите и работодателски организации в България.

Според Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП, ежегодно държавният бюджет губи най-малко 115 млн. лева под формата на данък върху доходите на физическите лица, укриването на който е възможно заради обосноваването на доход с взети заеми, както и заради ревизии на физически лица, приключили без резултат.

Агенцията за приходите е предложила пакет от законодателни промени, с които да се въведе задължение получените под формата на заем доходи над 5000 лв. да бъдат задължително декларирани в годишната данъчна декларация.

47% от пенсиите в България вече се финансират не от осигурителни вноски, а от постъпленията от данъци, е съобщил на срещата управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

„Световната икономическа криза няма да остави България незасегната. Безспорно е, че по време на криза стимулите за укриване на доходи, печалби и данъци нарастват значително. По тази причина се налага да вземем сериозни мерки за повишаване на фискалната дисциплина. Ето защо НАП предложи пакет от законодателни и организационни мерки за справяне с проблема”, каза на срещата изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още