IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Стара планина Холд се повишават с 3%, печалбата пада с 21%

Причината за спада се дължи главно на отчетените миналата година 2,6 млн. лв. „положителни разлики от операции с финансови активи“

15:07 | 27.11.08 г.
Приходите на Стара планина Холд се повишават с 3%, печалбата пада с 21%

Нетната консолидирана печалба на Стара планина Холд за деветмесечието отчита понижение на годишна база от 21% до 5 млн. лв., става ясно от отчетите на холдинговото дружество, публикувани в Бюлетин Investor.bg.

Причината за спада на крайния финансов резултат се дължи главно на еднократния ефект на отчетените миналата година 2,6 млн. лв. „положителни разлики от операции с финансови активи“.

Общите приходи се увеличават с 3% до 75 млн. лв., от които 72 млн. лв. са приходи от продажби. Последните бележат ръст от 5,75%.

Стара планина холд консолидира 5 дъщерни дружества, 3 от които са публични – Хидравлични елементи и системи АД, Фазан АД и Елхим Искра АД. Стара планина холд има и асоциирано участие в капитала на М+С Хидравлик (30,9% от капитала).

Консолидираните активи на Стара планина холд възлизат на 92 млн. лв.

„Общата несигурност, обхванала световните финансови пазари, нарасналите цени на кредитите и цените на енергоносителите засягат в различна степен експортно ориентираните производства“, е записано в доклада за дейността на Стара планина холд.

„Бе констатирано намаление на търсенето на хидравлични цилиндри, което наложи ревизиране на оптимистичните прогнози. Производството на хидравлични мотори и хидростатични сервоуправления има по-благоприятна перспектива поради добрата диверсификация на пласмента и широкото приложение на продукцията. Независимо от намаляването на цените на металите и в частност на оловото в световен мащаб, наблюдаваме тенденция и към свиване ръста на потребление на акумулатори. Ръстът на долара спрямо еврото ще даде благоприятен ефект върху европейските производители, които предлагат стоки на американския пазар“, се казва още в доклада.

„Спирането и ограничаването на средствата от предприсъединителните фондове не оказва влияние върху резултатите на предприятията от групата на холдинга. Този процес засегна най-силно нашето асоциирано предприятие Пътстройинженеринг АД, град Кърджали, но с направените допълнителни инвестиции от страна на Стара планина холд АД, предприятието е на път да преодолее негативната тенденция от второто тримесечие, като завърши на печалба деветмесечието на 2008 година“, е записано в доклада.

„Оскъпяването на банковото финансиране също ще даде отражение на бъдещите финансови резултати. Стара планина холд АД използва оптимално свободния ресурс за ограничаване влиянието на поскъпналите кредити. Като дружество майка холдингът е приел на депозит 1 млн. лева от свои дъщерни предприятия и е отпуснал заеми на дъщерни и асоциирани предприятия в размер на 2,75 млн. лева при условия не по-неблагоприятни от най-добрите на пазара. В резултат на неблагоприятните перспективи и с оглед вътрешна стабилизация, някои предприятия планират известни съкращения на персонал“.

Днес 100 акции от капитала на Стара планина Холд смениха притежателя си при средна цена 1,89 лева.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още