IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат понижаване на таксите за управление на пенсионните фондове

Правителството предвижда постепенно намаляване на таксата до 0,6 на сто от активите. Към момента тя е 1 на сто

17:50 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат понижаване на таксите за управление на пенсионните фондове

На проведено днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество са обсъдени промени в уредбата на таксите и удръжките, събирани от пенсионноосигурителните дружества, като се предвижда постепенно намаляване до 0,6 на сто на таксата за управление на активите при задължителните пенсионни фондове с 0,1 на сто годишно, считано от 2010 г. до 2013 г. Това се казва в съобщение от Министерски съвет. Към момента таксата е в размер на 1% от активите.

Диференцирана е и таксата за прехвърляне в зависимост от продължителността на участие във фонда и е предвидено отпадането й при участие на лицето във фонда над две години. Предлаганото намаление на таксата за управление на активите ще доведе до увеличаване на натрупаните суми по партидите на осигурените лица в сравнение със съществуващото положение с около 6 на сто за период на осигуряване от 30 години и с около 8 на сто за период на осигуряване от 40 години.

Със законопроекта се въвежда възможност за инвестиционен избор за осигурените лица във фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. За целта се предвижда пенсионноосигурителното дружество да може да създаде във всеки доброволен пенсионен фонд до три инвестиционни портфейла с различен рисков профил – агресивен, балансиран и консервативен, като създаването на балансиран портфейл е задължително. Всяко осигурено лице ще може самостоятелно да избира от един до три инвестиционни портфейла в един фонд, като средствата му в индивидуалната партида във всеки портфейл ще се управляват съгласно неговата инвестиционна политика.

По-строга регламентация на изискванията при лицензиране на пенсионноосигурителните дружества и при издаване на разрешение за управление на фондове за допълнително пенсионно осигуряване, предвиждат още промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха обсъдени на днешното заседание.

Според новите разпоредби пенсионнотоосигурителното дружество трябва да разполага по всяко време със собствен капитал (капиталова база) в размер не по-малък от минималния капитал, който е 5 млн. лв. Досега те е трябвало да разполагат с 50 на сто от него. Когато собственият капитал на дружеството спадне под изисквания размер, то уведомява в 3-дневен срок заместник-председателя на комисията по финансов надзор, като представя оздравителен план.

Дружество, което управлява фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, следва да разполага и с гаранционен капитал в определени размери. Когато собствените средства спаднат под размера на границата на платежоспособност, то е длъжно да изготви план за достигане на платежоспособността и да го представи отново. А когато собствените средства спаднат под размера на гаранционния капитал, дружеството е длъжно да изготви краткосрочен план за допълнително набиране на собствени средства. В случай, че капиталът не съответства на изискванията Комисията по финансов надзор отказва да издаде пенсионна лицензия на дружеството за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване, предвиждат още обсъжданите разпоредби.

Според измененията и допълненията чуждестранни институции също ще могат да получат лицензия за осъществяване на дейност в България по допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още