IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В пристанище Лом минават на 6-часов работен ден заради по-малкото товари

Основна причина за мярката е спирането на всякакви поръчки от металургичния комбинат „Кремиковци“

16:01 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
В пристанище Лом минават на 6-часов работен ден заради по-малкото товари

Поради намалелите количества товари, които се обработват в пристанище Лом, от началото на декември работният ден се намалява на 6 часа, съобщиха от ръководството на порта.

Основна причина за мярката е спирането на всякакви поръчки от металургичния комбинат „Кремиковци“. Докато през миналата година товарите на комбината са били 45-50 на сто от всички товари, то през последните месеци на тази година те са едва 5-10 на сто. От края на миналата седмица няма никакви поръчки за комбината.

Поради световната финансова криза и резкия спад на цените на металите доставките и за комбинат „Стомана“ в Перник са намалели значително.

В момента през пристанище Лом, второто ни по големина на Дунав след това в Русе, се внасят предимно въглища и малки количества картофи, изнася се баритен концентрат. Изпълнителният директор Борислав Михов смята, че месецът ще завърши с 25 хил. тона обработени товари при 50 хил. тона през другите месеци на годината и 120 хил. тона в най-добрите месеци на миналата година.

Очаква се годишният товарооборот през 2008 г. да е около 860 хил. тона при 1,4 млн. тона през 2007 г.

Въпреки трудностите съкращения на работници до момента не са правени. Прекратени са правоотношенията с работници на граждански договори и с работници в пенсионна възраст. Към настоящия момент в пристанище Лом работят 312 души, обяви Михов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още