IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕРП-тата не спазват единните такси за допълнителни услуги, ще връщат пари

ЧЕЗ и Е.ОН обжалват решението на ДКЕВР, но цените на регулатора остават в сила до излизане на решението на съда

13:07 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕРП-тата не спазват единните такси за допълнителни услуги, ще връщат пари

Абонатите на електроразпределителните дружества ще могат да изискват да им бъдат върнати неправомерно взетите суми за повторно включване към мрежата и за други допълнителни услуги, извършвани от дружествата, заяви заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Валентин Кирчев, цитиран от БТА.

От 13 октомври има влязло в сила решение на регулатора за единни цени на допълнителните услуги, извършвани от електроразпределителните дружества. Въпреки това и трите дружества все още налагат на клиентите си различни цени, стана ясно на брифинг на ДКЕВР. Постановената от комисията максимална цена за повторно включване на тока е 19 лв., експресното му възстановяване трябва да струва максимум 38 лв. На същата цена е и измерването на качеството на електрическата енергия, а до 30 лв. трябва да струва на потребителите проверка или монтиране на контролен електромер по тяхно желание.

Въпреки това според оплакванията на граждани до комисията дружествата още налагат старите си цени, които за абонатите на ЧЕЗ са 40,06 лв. за повторно включване към мрежата, за ЕВН тази такса е 6,39 лв., докато за Е.ОН - 25,99 лв. По старите цени на дружествата 56,34 лв. заплащат потребителите на ЧЕЗ за проверка на електромерите, за клиентите на ЕВН тази цена е 11,49 лв., а потребителите на Е.ОН плащат 27,19 лв. Също според старите цени смяната на партида е безплатна за клиентите на Е.ОН, за тези на ЧЕЗ тя е 16,80 лв. и 4 лв. е за абонатите на ЕВН.

Заместник-председателят на ДКЕВР посочи, че всички недоволни от цените на дружествата абонати могат да подадат жалби и да поискат да им бъдат върнати парите, като се обосноват с решението на комисията. Според Кирчев дружествата трябва или да върнат парите, или да компенсират гражданите с енергия.

Две от електроразпределителните дружества - ЧЕЗ и Е.ОН, официално са заявили пред ДКЕВР, че няма да спазват ценоразписа на регулатора и за това комисията ще ги санкционира, добави Кирчев. По закон санкцията за неспазване на решения на регулатора е между 20 и 60 хил. лв. Кирчев заяви, че ще бъдат наложени и персонални глоби към мениджърите на компаниите.

Междувременно ЧЕЗ и Е.ОН обжалват в съда решението на ДКЕВР, но цените на регулатора остават в сила до излизане на решението на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още