IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предстоят съкращения във Фазерлес и други компании в Силистренско

Ще бъде спряна една от технологичните линии във Фазарлес, което ще доведе до съкращения на около 30% от работниците - близо 120 души

11:00 | 24.11.08 г.
Предстоят съкращения във Фазерлес и други компании в Силистренско

Започват съкращения на работници във фирми в Силистренско, чиято продукция е предимно за износ, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра, Димитричка Пейкова, цитирана от БТА.

По данни от профсъюзните организации две от водещите фирми в Силистра - "Стомана" и "Фазерлес", чиято продукция е предимно за износ, вече прибягват към тази мярка.

Ръководителят на "Стомана" инж. Никола Митиков не скри, че вече са съкратени 60 работници. Според него поръчките за фирмата, която произвежда дървообработващи машини, намаляват още от пролетта. Намаляват поръчките и от САЩ, където "Стомана" изнася между 20 и 25 на сто от продукцията си.

Предупреждение за намаляване на броя на работниците е направено и в произвеждащата дървесновлакнести плочи фирма "Фазерлес", където предстоят преговори със синдикатите. Ръководителят на "Фазерлес" инж. Манол Тодоров каза, цитиран от БТА, че ще бъде спряна една от технологичните линии поради драстични ограничения на пазара в Европа. Това ще доведе до съкращения на около 30 на сто от работниците - близо 120 души. Той припомни, че 85 на сто от продукцията е за износ. Около две трети от експорта е за страни от Европейския съюз. Върху себестойността на продукцията ще повлияе и поскъпването на дървесината с около 30 на сто, каза Тодоров.

Засега синдикатите се въздържат от прогнози за равнището на безработицата в Силистренско до края на годината. По данни от Регионалната служба по заетостта в Русе за октомври равнището на безработица в Силистренска област е 9,29% - по-висока от средното за страната от 5,85%. По равнище на безработица област Силистра е на седмо място сред 28-те области в страната.

От началото на днешната борсова сесия акциите на Фазерлес регистрират ръст от 12,5% до 45 лв. за брой, но при изтъргувани едва 12 лота.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още