IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка ни дава 142 млн. евро за социални проекти

Двата заема са част от Стратегията за партньорство на Световната банка със страната през периода 2006-2009 г.

14:06 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка ни дава 142 млн. евро за социални проекти

Две споразумения за заеми на обща стойност 141,7 млн. евро бяха подписани днес между България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), съобщиха от Министерство на финансите.

Двата заема - Втори заем за развитие на политиките за институционални реформи в социалните сектори (DPL2) и Проект за социално включване (SIP), са част от Стратегията за партньорство на Световната банка със страната през периода 2006-2009 г.

Вторият заем за развитие на политиките за институционални реформи в социалните сектори е в размер на 101,7 млн. евро и е договорен при опция за отложено теглене на средствата. Предварително заложените финансови параметри предвиждат погасяване през период от 17 години с включен в тях 5-годишен гратисен период по отношение на главницата.

Заемът е част от средносрочна програма, насочена към разработването и прилагането на политики за институционални реформи в областта на образованието, здравеопазването и социалната защита с акцент върху преструктурирането на системите за финансиране и подобряването на качеството на оказваните услуги.

Програмата DPL се изпълнява от 2006 г., като първата й фаза приключи през 2007 г. с отпускането на заема DPL1. DPL2 запазва фокуса на програмата и акцентира върху повишаване на заетостта и полагане основите за дългосрочен растеж чрез предоставяне на стимули за създаване на нови работни места и подобряване качеството на образованието и подкрепа за фискалната устойчивост чрез повишена ефективност в социалните сектори, се посочва в съобщението.

Заемът, който се отпуска от МБВР по Проекта за социално включване, е инвестиционен и е в размер на 40 млн. евро. Договорените с кредитора финансови условия предвиждат погасяването му да се осъществява през период от 17 години, с включен в тях 5-годишен гратисен период по отношение на главницата.

Проектът за социално включване е част от предприеманите от българска страна мерки за развитие на човешкия капитал и по-конкретно за подпомагане на развитието в ранна детска възраст. Той е разработен като допълнение и пилотиране на мерки по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като е насочен към реализацията на програма за повишаване на училищната подготовка и подпомагане на деца и родители на деца на възраст от 0 до 6 години предимно от семейства с ниски доходи и такива в неравностойно положение.

Средствата по основния първи компонент ще се отпускат на отделни общини за финансиране на подпроекти, съставени от избран от общините обхват от предлаганите в рамките на програмата предварително разработени услуги като ремонт и изграждане на нова инфраструктура за грижи за деца; ориентация и обучения за родители и персонал на детски заведения; отстъпки по отношение на таксите за детска градина и ясла; медицински прегледи и транспорт за децата и др.

Вторият компонент е насочен към изграждане на капацитет за междуинституционално сътрудничество, работа с неправителствените организации и достъп до средства от фондовете на ЕС на местно ниво, както и за извършване на оценка на въздействието от изпълняваните мерки в първоначално обхванатите общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още