IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 ноември

08:09 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 ноември

Нито бизнесът, нито държавата са подготвени за кризата

в. Дневник

Филип Ромбаут е изпълнителен директор на най-големия завод в Девня - "Агрополихим"

Смятате ли, че българската икономика има готовност да се справи с кризата, която вече застигна вас?

- Не, изобщо не е подготвена. Никой не е подготвен, нито бизнесът, нито българската администрация. Ако те не са готови да усвояват парите, които дава Европейският съюз, кажете ми как ще може да се справи с криза от световен мащаб? Факт е, че проблемите в селското стопанство тук бяха очевидни - ЕС спря средствата, имаше криза, зърнопроизводителите реализираха свръхпроизводство, но мерки не бяха взети. И едва сега бяха предприети някакви мерки. Няма логика. В условията на криза трябва да се действа веднага. "Агрополихим" обаче е само едната страна от проявленията на кризата. Ще видим какво предстои в стоманения сектор, където също има съкращения. Това ще рефлектира и в машиностроенето и вече се чувства.

Не се очаква покачване на лихвите до 2-3 месеца

в. Дневник

Средно с между 1 и 2% са се повишили лихвите по лизинговите договори през октомври. Повишения има както при новосключените, така и при съществуващите договори заради покачването на стойностите на Euribor до неотдавна. На този етап лихвите общо за индустрията са между 9 и 12% по информация от пазара. В началото на годината те са били между 7 и 9%. Всички лизингови компании преразгледаха ценовите си оферти предвид на развитието на глобалната финансова криза, посочи Пламен Минев. Доколкото по-голямата част от лизинговите компании на пазара у нас са част от международни банкови групи, присъстващи тук, лизинговите компании следват поведението на групата в лихвената си политика, каза още Минев. Според Теодор Маринов в следващите два-три месеца не се очаква повишаване на лихвите по новосключващи се договори.

Замряха търговете на военни имоти

в. Стандарт

Финансовата криза замрази продажбата на 15 военни имота. Това обяви военният министър Николай Цонев по време на икономическа дискусия, организирана от НДСВ. На проведените 15 търга на военни имоти заради финансовата криза се е появил само един купувач, заяви Цонев. Това на практика прави търга недействителен, блокира го, допълни министърът.

В „Прогрес” съкращават половината персонал

в. Стандарт

„Вече обявихме в Бюрото по труда, че съкращаваме 250 души от завод „Прогрес” поради свиване на производството”. Това съобщи един от собствениците на старозагорския завод за чугунени отливки Митко Динев, съдружник в най-голямата регионална компания в Старозагорско "Холдинг Загора”.  Продукцията на „Прогрес” досега е била основно за западния пазар. За декември от Италия са намалили наполовина поръчките си, а за януари и февруари засега не планирали въобще заявки. Съкратените работници в завода на практика са половината персонал, който досега е бил малко над 500 души. От останалите заводи в холдинга кризата почти сигурно щяла да засегне Хранинвест, който  бил много силно коопериран с германски партньори.

Кризата обхваща вече и софтуерните компании

в. Дневник

Напрежението от световната финансова криза вече се пренася и сред софтуерните компании в България. Засега само "под сурдинка" се говори за свиване на екипите, за орязване на бонусите и командировките, за разтягане на отпуските по коледните празници - все симптоми, че проблемите вече са се пренесли и у нас. Никоя от компаниите обаче не признава публично, че кризата вече я е застигнала. Шефове на компании дори призовават към оптимизъм. От българския офис на софтуерния гигант "Майкрософт" обявиха, че имат доста работа и не се налага да мислят за съкращения.

Горските контролират сечта с касови бележки

в. Сега

От 1 януари догодина Държавната агенция по горите въвежда нов вид билети за отсичане на дървесина, които ще се издават като касови бележки от апарат. "До момента служителите пишеха на ръка, понякога умишлено нечетливо, за да затруднят контрола", заяви вчера Николай Пиронков, шеф "Охрана на горите". Друга разпространена измама бе с един платен билет фирмите да правят по няколко курса или във фактурите да се изпуска видът на дървата. Така фирма може да е платила дърва за огрев, а реално да вози огромни букове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още