IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се около 20 на сто от емигрантите да се върнат в обозримо бъдеще

Става въпрос за около 300 хил. души, намалява делът на българите, които са склонни да емигрират

15:50 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се около 20 на сто от емигрантите да се върнат в обозримо бъдеще

Около 20 на сто от хората, които са емигрирали, ще се върнат в страната в обозримо бъдеще, сочи проучване на агенция „Медиана“ за миграционните нагласи на българите.

Става въпрос за около 300 хил. души, обясни социологът Кольо Колев, цитиран от БТА. За миналата година 16 на сто от хората на възраст между 18 и 35 години са били склонни да емигрират, а сега са двойно по-малко - 8 на сто.

52 на сто от сънародниците ни в Испания не упражняват своята професия, а друга, изискваща много по-ниско образователно ниво, каза министър Емилия Масларова на днешната пресконференция. Нашите сънародници не са вече така категорични, че няма да се върнат в България, при определени условия те са готови да го направят веднага, уточни тя.

Основните желания на нашите сънародници се свеждат до добро заплащане, осигуровки и възможност за развитие. Повечето се страхуват от нарастващите съкращения в Испания, посочи министър Масларова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още