IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК: Потреблението на ток у нас ще се увеличи с една трета до 2020 г.

Според компанията АЕЦ Белене ще помогне за понижаване цената на тока в региона заради очаквания за ръст на износа на България

15:02 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК: Потреблението на ток у нас ще се увеличи с една трета до 2020 г.

Годишното потребление на електроенергия в България към 2020 г. ще се увеличи с около една трета спрямо сегашното, сочат прогнозите на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи изпълнителният директор на компанията Любомир Велков на провеждаща се в София международна конференция за развитието на ядрената енергетика. В момента в страната си произвеждания ток от електроцентрали на въглища е 44%, от АЕЦ Козлодуй – близо 34% и от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – 6,6%.

Велков подчерта, че с построяването на АЕЦ Белене през 2013-2014 г., чиято електроенергия ще е по-евтина от останалата, средната цена на тока в региона ще се понижи, защото България ще увеличи износа. Освен това цената на тока в страната ни ще продължи да бъде една от най-ниските в региона и в ЕС, каза той. Новата атомна централа ще помогне на страната ни и за изпълнение на ангажиментите за намаляване на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата, защото атомната енергия се счита за екологично чиста.

През следващите години се очертава България да продължи да има по-висока енергийна независимост от външни източници на енергия спрямо средната на ЕС, което е добре, каза още директорът на НЕК.

Според проведено тази година проучване в страната, 72% от населението подкрепят построяването на АЕЦ Белене, като основните им мотиви за това са по-ниската цена на тока и увеличаване на заетостта.

За да се изпълни ангажиментът до 2050 г. изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии в световен мащаб на намалеят с 50% спрямо сегашните, е необходима революционна промяна на технологиите и драстично увеличение на електроенергията, произвеждана от ядрени централи и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) спрямо тази от въглища, каза на конференцията старши анализаторът от Международната агенция за енергия (МАЕ) Франсоа Гуен.

Според разчетите на МАЕ към 2050 г. две трети от електроенергията трябва да се произвежда от атомни централи и ВЕИ, а една трета - от въглища, докато сега съотношението е обратното. За целта през следващите 40 години би трябвало средно годишно в света да се строят 32 нови ядрени реактора с мощност 1000 мегавата.

Според изнесените данни сега в света основните замърсители на въздуха са Китай и Индия, където най-евтината енергия е тази от въглища. В Европа най-евтината и конкурентна електроенергия е ядрената, а в САЩ – произвежданата от въглища и вятър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още