IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рудник „Димов дол“ спря принудително работа заради кризата

Около 200 работници от "Рудметал" са освободени в принудителен отпуск

14:04 | 17.11.08 г.
Рудник „Димов дол“ спря принудително работа заради кризата

Рудник "Димов дол" в Рудозем днес спря работа, съобщи изпълнителният директор на дружеството собственик на рудника "Рудметал" Митко Младенов. Дружеството закупи рудника през 2001 г., като работа в него бе започната отново, след тригодишно прекъсване, в началото на 2002 г. 

Спирането на мината сега - „за неопределен период“ е последица от глобалната финансова криза и срива на цените на оловото и цинка, поевтинели 3-4 пъти за последната година, поясниха от предприятието, цитирани от БТА. Около 200 работници от "Рудметал" са освободени в принудителен отпуск.

Мината ще работи в режим на консервация, при което ще се поддържа водоотливът в подземията. Около 50 000 лева месечно ще струва обслужването на консервационния режим в рудника.

От "Рудметал" днес е изпратено писмо до министъра на икономиката и енергетиката, с което се дава информация за принудителното спиране на рудника. Отправено е искане до министъра дружеството да бъде освободено от плащане на концесионно възнаграждение за периода, през който рудникът не работи.

Ръководството на "Рудметал" се обръща към министъра за евентуално финансово подпомагане, за да може по-дълго да се поддържа режимът на консервация. След спиране на водоотлива, подземията на мината ще се наводнят, което би означавало и ликвидация на рудника.

От "Рудметал" не се ангажират с прогноза кога ще бъде възобновен производственият режим в "Димов дол". Възстановяването на производството може да стане веднага след стабилизиране на цените на оловото и цинка, посочи Младенов.

Миналата седмица за спиране на производството съобщиха и от Неохим и Агрополихим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още