IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все по-малко българи и румънци искат да работят във Великобритания

Чуждестранните работници напускат страната, за да избягат от кризата

10:15 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Все по-малко българи и румънци искат да работят във Великобритания

Работниците имигранти от Източна Европа напускат Великобритания, за да избягат от икономическата криза, пише на сайта си консултантската компания в областта на имиграцията "Migration Expert".

Тя се позовава на данни на министерството на вътрешните работи, че броят на източноевропейците, кандидатстващи за работа в страната, е спаднал до най-ниското си равнище от 2005 г.

Между януари и март тази година са били подадени 45 хилл молби от граждани на осемте източноевропейски държави, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. ( Кипър и Малта не се броят) - с 13 процента по-малко отколкото през същия период през предходната 2007 г.

Значително е намалял и броят на българите и румънците, кандидатствали за работа във Великобритания. През първото тримесечие на годината съответни молби са подали 8205 граждани на двете най-нови държави членки на ЕС, срещу 10 420 през същия период миналата година.

"Migration Expert" призовава малките фирми във Великобритания да задържат най-способните си служители в момент, когато недостигът на квалифицирана работна ръка в страната се увеличава, въпреки че световната рецесия е едва в начален етап. Това е от критично важно значение, подчертава консултантската компания.

Що се отнася до потенциалните имигранти, "Migration Expert" отбелязва, че Великобритания все още се нуждае от тях и че "сега може да е най-добрият момент за обмисляне на такъв ход."

Сред висококвалифицираните работници, от които страната има нужда поради недостиг, са здравните работници, инженерите, социалните работници и учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 17.11.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още