IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 ноември

09:16 | 15.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 ноември

Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
в. Сега

Жилищата ще могат да се продават само ако имат сертификат за енергийна ефективност

Новият Закон за енергийна ефективност, който вчера бе публикуван в "Държавен вестник", ще блокира напълно пазара на жилища за неопределен период от време. В него е записано, че при продажба на апартамент или на цяла сграда продавачът задължително трябва да представи на купувача сертификат за енергийните характеристики на сградата.

Този документ описва колко ток и парно харчи сградата, какви ремонти трябва да се направят, за да влезе тя в нормите - например топлоизолация на покрива или стените, слагане на нови дограми и т.н. Досега подобен документ се изискваше само за промишлени предприятия и големи обществени сгради.

За да се сдобие един блок с такъв сертификат, трябва да бъде свикано общо събрание, което да реши коя от оторизираните фирми да направи оглед и да даде препоръки. Шансът да се получи съгласие от съседите е минимален, като се има предвид, че живеещите там ще трябва да изпълнят препоръките в срок от 3 години. В противен случай ги чака глоба, която може да стигне 500 000 лв.

Самият сертификат се издава след цялостно изследване на сградата, което според специалисти струва между 0.50 лв. и 2 лв. на квадрат. Фирмите, които могат да издават такъв документ, са около 80 и са вписани в публичен регистър. Разширяването на дейността им със сигурност ще доведе до увеличаване на броя им, тъй като този бизнес не изисква големи първоначални инвестиции, а печалбата е гарантирана.

Парите в Сребърния фонд няма да се влагат в България
в. Сега

Парите за пенсии, които ще се трупат в Сребърния фонд, няма да могат да се инвестират в България. Забранява се те да се влагат в български ДЦК, в български общински облигации или акции на български компании. Това предвиждат окончателните текстове на закона за фонда, публикуван в "Държавен вестник" вчера.

Бизнесът настояваше такова ограничение да няма, за да могат парите да стимулират родната икономика. Министерството на финансите до последно отстояваше тезата, че забраната се въвежда, за да се избегне политическият риск. Това означава властта да не може чрез фонда да финансира свои фирми. Не са разрешени и инвестиции в колективни инвестиционни схеми, недвижими имоти и ценни метали.

Законът все пак дава възможност за гъвкаво управление на средствата. До 90% от тях ще могат да се влагат в акции на чужди компании с висок рейтинг. В банкови депозити ще се влагат не повече от 20% от средствата, а ограничението за облигациите е 30%. По отношение на банковите депозити все пак няма забрана да са и в родни трезори.

12 коли шпиони дебнат за джигити на шосето
в. Новинар

12 автомобила на "Пътна полиция", оборудвани с радари и системи за наблюдение, ще дебнат нарушителите на пътя в страната. Колите обаче няма да имат каквито и да било отличителни знаци на дирекцията. Това съобщиха от КАТ вчера. Автомобилите шпиони по нищо няма да се различават от обикновените, но ще обикалят из градовете, за да следят дали се спазва законът.

На редовното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата пък стана ясно, че придружителите на новобранците зад волана трябва да имат навършени 25 години и стаж като шофьори минимум 1 година. Съответно за новобранци ще се смятат всички, които са придобили свидетелство за управление на моторно превозно средство от категория "В" преди навършване на 25-годишна възраст и до изтичане на 1 година от неговото издаване.

Растат лихвите по ипотечни заеми
в. Новинар

Лихвите по ипотечните кредити са се повишили и през октомври. Това сочи изследване на консултантската компания „Моите пари”, обявено вчера. Според данните през предходния месец най-чувствително са се покачили лихвите в "Юробанк И Еф Джи България". Те са нараснали с 2,95 процентни пункта. Банка ДСК също чувствително е оскъпила заемите за жилища с 2,50 процентни пункта, пише още в изследването.

Пиреос Банк пък е вдигнала лихвите с около 1,55 процентни пункта, а Райфайзенбанк - с 1,31 процентни пункта. В "Алианц Банк България" оскъпяването е с 0,50 процентни пункта. Причината кредитните институции да вдигат лихвите е да намалят кредитирането на покупките на жилища заради световната финансова криза. Банките и у нас стават все по-внимателни при отпускане на подобни заеми, тъй като се притесняват дали клиентите им ще успеят да ги погасят по-късно, обясниха ситуацията икономисти.

Столичната община забърка германския журналист Юрген Рот в манипулация
в. Дневник

Германският разследващ журналист Юрген Рот, който бе в България за представянето на книгата си "Новите български демони", бе забъркан в гигантска манипулация, часове преди да си замине от страната и на практика лишен от възможността да се защити, съобщи mediapool.bg.

В петък следобед от пресцентъра на Столичната община бе разпространено съобщение, според което след среща със столичния кмет Бойко Борисов, Юрген Рот не само е ревизирал изцяло позицията си за него и съмнителното му минало, но и е напуснал кметството като негов политически привърженик.

Според съобщението двамата са обсъдили "последната книга на Юрген Рот, политическите процеси в България, както и борбата с корупцията и организираната престъпност."

Световната банка: Една пета от младежите в България не работят и не учат
в. Дневник

Една пета от българските младежи на възраст от 15 до 24 години нито работят, нито учат, а броят им е значително по-висок отколкото в останалите членки на ЕС, установи доклад на Световната банка. Документът е изготвен по поръчка на Министерството на труда и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Според доклада възрастните хора в България не участват така активно на пазара на труда, колкото техните европейски връстници. Голям брой от безработните и неактивните са с ниска квалификация. Страната разполага със значителни неизползвани вътрешни трудови резерви, които да бъдат активирани за рязко покачване на заетостта и за постигане на устойчивост на високия икономически растеж, необходим на страната за сближаване с по-богатите икономики на ЕС, са изводите на Световната банка.

Докладът препоръчва България да продължи да провежда последователна политика за насърчаване на инвестициите в професионални умения и образование и за привличане на повече хора на пазара на труда. Така според международната финансова институция ще се гарантират по-високи темпове на икономически растеж. Това е особено важно в условията на световна финансова криза, която би могла да доведе до забавяне на икономическия растеж в България през следващата година, подчертават авторите на доклада.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още