IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Имаме достатъчен ресурс, за да реагираме на развитието на кризата

На фона на другите страни членки на ЕС България стои стабилно, заяви премиерът

13:15 | 14.11.08 г.
Алфред Гузенбауер и Сергей Станишев. Снимка: Министерски съвет
Алфред Гузенбауер и Сергей Станишев. Снимка: Министерски съвет

На фона на другите страни членки на ЕС България стои стабилно благодарение на рационалната и внимателна финансова и фискална политика. Страната ни разполага с достатъчен ресурс да реагира в една или друга посока в зависимост от развитието на финансовата криза, е заявил премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция с федералния канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, цитиран от пресцентъра на правителството. 

Гузенбауер е на еднодневна работна визита у нас.

Станишев и Гузенбауер са единодушни, че ЕС реагира правилно на финансовата криза, като целта е максимално бързо да се излезе от нея и да бъде възстановен икономическият растеж. На 15 декември лидерите на страните членки ще обсъдят в Брюксел координирани мерки за ограничаване на негативните ефекти от кризата, припомни Станишев.

Гузенбауер е дал висока оценка на политиката на България за превенция на негативните ефекти от кризата. "Българската банкова система е стабилна и това е резултат от последователната икономическа и финансова политика на българското правителство", заяви той. Според него решението за прилагане на политика на бюджетни излишъци се е оказала правилна в средносрочен план.

Наясно сме с отговорностите си за ликвидността на финансовите пазари в Югоизточна Европа, допълни Гузенбауер и открои активната дейност на австрийските банки в региона. Той подчерта и стабилността на банковия пакет, приет от австрийското правителство. Според австрийския канцлер следващата стъпка за избягване на икономическата рецесия са инвестициите в реалния сектор.

Към момента австрийските инвестиции в България възлизат на около 3,5 млрд. евро, а с повече от 100% е нараснал двустранният стокообмен само през първата година от членството на страната ни в ЕС, уточняват от правителствения пресцентър в съобщението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още