IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: България не се е била презапасила със захар през 2006 г.

България избегна финансовата санкция в размер на около 35 млн. лева

11:15 | 14.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: България не се е била презапасила със захар през 2006 г.

Европейската комисия (ЕК) представи в Управителния комитет по захарта своето становище, че няма установени свръхзапаси от захар в България към 1 януари 2007 г., съобщиха от Министерството на земеделието.

Първоначалното становище на ЕК е било за свръхзапаси на захар от 35 хил. т, за които финансовата санкция, която можеше да бъде наложена на страната ни, е в размер на около 35 млн. лева от държавния бюджет.

След всеки кръг от преговори с ЕК, които продължиха близо две години, постепенно беше доказано, че нямаме свръхзапаси и съответно не би трябвало да се налага глоба, обясняват от земеделското министерство.

В преговорите от българска страна са взели участие както представители на Министерството на земеделието, така и Постоянното представителство на страната ни в Брюксел и Агенция „Митници”.

През 2006 г. в ЕС имаше недостиг на захар, поради което пазарът на тази стока беше нестабилен и цените скачаха. С оглед предотвратяване на спекулативното покачване на цените на захарта – чрез задържане на количества с цел последваща продажба на по-висока цена - преди две години ЕК наложи ограничения за запасите от захар за всяка страна.

При доказано неспазване на съответните ограничения за размера на запасите, следват високи глоби, които се плащат от държавния бюджет. По-късно съответната държава би могла по законов ред да санкционира производителите и търговците, не спазили правилата за запасите, и така евентуално да си възстанови платените на ЕК глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още