IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 ноември

08:08 | 14.11.08 г.
Преглед на печата за 14 ноември

НАП вади 15 мерки срещу сивия бизнес
в. Сега

Директорката на НАП Мария Мургина представи вчера пред парламентарната комисия за борба с корупцията 15 мерки срещу сивата икономика. 14 от тях са насочени срещу данъчните измами.
Данъчните предлагат от Търговския регистър да бъдат заличени всички фирми, които нямат активи или не развиват дейност. Такива спящи фирми най-често се ползват за разни данъчни измами, поясни Мургина. Приходната агенция настоява да се затегне режимът за учредяване и прехвърляне на предприятия или на акции и дялове. Мургина уточни, че целта е да се пресече честата практика данъчни измамници да прехвърлят собствеността си на лица, които нямат никакво имущество. От НАП забелязали, че лесното разкриване и прехвърляне на фирми у нас предизвикало наплив на чужденци, участващи в схеми за източване на ДДС.

Изгърмя и зетят на Ковачки
в. Стандарт

По един бизнесмен на ден ще гърми заради Христо Ковачки. Това съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от прокуратурата.
Броени часове след обвиненията към енергийния бос магистрати и антимафиоти удариха зетя на Ковачки - Никифор Вангелов. Той е дясна ръка в бизнеса и политиката на втория по богатство у нас. Никифоров управлява ключовите дружества на милионера и е шеф на Националната контролна комисия на партия ЛИДЕР.
Обвиненията към Вангелов са същите като към Ковачки. Двамата се разследват за данъчни престъпления в особено големи размери, както и за сговаряне с друго лице да върши престъпления за имотна облага.

Афера с акции на “Свилоза”
в. Стандарт

Европейската банка за възстановяване и развитие си иска предсрочно и цялостно изплащане на отпуснат и вече усвоен кредит от 28 млн. евро. Парите са вложени в свищовското предприятие "Свилоза". Според банкерите фирмата е въвлечена в скандал около неправомерно прехвърлени акции, което прави неприемливо присъствието им в дружеството. 80% от него е собственост на щатската фирма A.R.U.S Ltd. В нея акционери са Бони Бонев и още двама швейцарци, които държат 55% от дяловете. Останалите 45% са притежание на зам.-председателя на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. На 8 април 2008 г. той упълномощава инвестиционния посредник "Бенчмарк Финанс" да прехвърли акциите на A.R.U.S Ltd. на АРУС АД. В новото дружество обаче швейцарците липсват. 90% от него е на Дачев, а останалите 10% се държат от съпругата на счетоводителя му.

НС похарчило 15 млн. лв. за заплати
в. Сега

Парламентът е похарчил 15 260 210 лв. за заплати и допълнителни възнаграждения за 2007 г. Това става ясно от отчета за изпълнението на бюджета. Парите са разпределени между 943 щатни служители, като в това число влизат и депутатите. Средната депутатска заплата е била 2 304 лв., а на администрацията - 943 лв.
Харчовете на Народното събрание през миналата година са били 36 069 329 лв.

Трима са кандидатите да правят софтуер за КЗК
в. Дневник

Една самостоятелна компания и два консорциума са подали оферти да разработят софтуер за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), научи "Дневник". В сряда комисията по търга е отворила предложенията на софтуерната фирма "Фадата", обединението "Аксиор -Контракс" и на консорциума "Верео-Матерна". Изпълнителят на проекта ще бъде избран в десетдневен срок. Според изискванията на възложителя стойността на софтуера не трябва да надхвърля общо за четирите му части 810 хил. лева. Срокът за изпълнение е една година.

Нов план прекроява Созопол
в. Дневник

Над 30 жалби са внесени официално от граждани срещу проекта за общ устройствен план (ОУП) на община Созопол, каза главният архитект Румен Александров. Претенциите на повечето недоволни са срещу ограниченията за височина и плътност на строителството, други настояват за включването на нови територии за урбанизация. Срещите с хората от региона за представяне на ОУП продължиха до 12 ноември. Заключителното обсъждане е на 17 ноември в сградата на читалището в Стария град.

Заводът за картон в Никопол може да бъде купен от производителя на соковете "Калифорния"
в. Дневник

Бившият собственик на завода за хартиени изделия "Санитекс" в Костинброд Джордж Фрейдж може да купи закрития завод за картон на австрийската фирма "Майер Мейлнхоф" в Никопол. Това стана ясно на проведената работна среща в областна администрация днес между областния управител Цветко Цветков и мениджърския екип на Фрейдж. В случай че затвореното предприятие започне производство, то ще бъде ориентирано към нов профил изделия – домакински, санитарно – хигиенни и тоалетни от хартия и картон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още