IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разделят туроператорите на три категории

Предвижда се категорията на хотелите да се дава не безсрочно, а за срок от 5 години

12:02 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Разделят туроператорите на три категории

Да бъде въведена категоризация и на туристическите агенции, подобно на хотелите, гласи едно от гласуваните днес на първо четене от Народното събрание изменения в Закона за туризма.

Предлага се категория „А“ да бъдат туристически агенции, които извършват международен (входящ и изходящ) и вътрешен туризъм и осъществяват пълен обхват от дейности, включително и агентска дейност. В категория „В“ ще влизат туроператори, които извършват вътрешен туризъм и осъществяват дейността си само на територията на страната, включително и агентска дейност. Туристическите агенти се предвижда да влизат в категория „С”.

Законопроектът въвежда и две нови категории туристически обекти - „хостели” и „апартаменти за гости”, като за вторите ще трябва при извършване на хотелиерска дейност да се иска съгласието на всички собственици на сградата.

Други изменения в Закона за туризма предвижда категорията на хотелите (от една до пет „звезди”) да се дава не безсрочно, а за срок от 5 години. А категоризацията на морските плажове, ски-пистите и заведенията към тях да важи за срок от 10 години.

Ако предложените изменения в закона се приемат окончателно, туроператорска и агентска дейност у нас ще могат да извършват не само юридически и физически лица, регистрирани в България по Закона за туризма, но и регистрирани за туристическа дейност в други страни-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още