IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Същинските прояви на кризата у нас – до месец-два

Според доц. Димитър Хаджиниколов кризисни ситуации като сегашната носят потенциал за остри социални проблеми

14:48 | 12.11.08 г.
Същинските прояви на кризата у нас – до месец-два

Същинските прояви на глобалната криза ще се появят в България до един-два месеца. Такова е изразеното днес по време на дискусия мнение на доцент Димитър Хаджиниколов, заместник-председател на Съюза на българските икономисти и преподавател в УНСС.

По думите му кризата ще продължи достатъчно дълго и „ще има време за всякакви теории“ за това кой е виновен за нея и какви точно ще са последствията. За пример бе даден борсовият спад от 1929 г., последван от възстановяване до април 1930 г., но и до същинската криза, започнала точно тогава – няколко месеца след срива на капиталовите пазари.

„Крайните либерални течения са допринесли за кризата, а в момента те най-много я коментират“, каза Хаджиниколов. „Допреди седмици се говореше, че у нас няма да има криза, сега пък - че може да има кризисни явления, но те ще бъдат ограничени“.

Според Димитър Хаджиниколов обаче не са за подценяване следните няколко факта: 32 млрд. лв. частен външен дълг, около 25% дефицит на търговския баланс, опасност от намаляване на инвестициите, спецификата на структурата на икономиката ни. Що се отнася до последното според доцента, ако се премахне влиянието на строителството, циментовата индустрия и туризма, ако се погледне какво произвеждаме и какво изнасяме... „почти нищо не остава“.

По думите му подобни кризисни ситуации като сегашната носят потенциал за остри социални проблеми, прехвърляне на вина и отговорност на различни обществени слоеве, увеличаване на агресията, включително към малцинствата.

Като начин за справяне с евентуални затруднения Николай Митанкин, директор за връзка с инвеститорите на Стара планина Холд, препоръча намаляване на държавните и общински регулации и лицензии, а също и затягане на банковите регулации, от друга страна. Освен това според него е нужно да престанем с прякото прилагане на евродирективите у нас, без оглед на реалната ситуация тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още