IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК: Кризата е безпрецедентна, нуждаем се от спешни мерки

Бизнесът предлага множество промени в Бюджет 2009 и очаква ръст на икономиката от едва 2 на сто

12:30 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
БСК: Кризата е безпрецедентна, нуждаем се от спешни мерки

Глобалната икономическа и финансова криза поставя България пред сериозни изпитания и има нужда от спешни мерки за предтвратяване на негативните й ефекти, става ясно от отворено писмо, разпространено от Българска стопанска камара (БСК) днес. Това кара бизнесът да иска известни промени на заложения за следващата година бюджет, за подобряване на бизнес средата и разпределението на бюджетния излишък за 2008 година.

По отношение на бюджета е издигнато искане за негово значително преразглеждане. Икономическият ръст от 4,7 на сто е непостижим според председателя на институцията Божидар Данев, което води до искане за редукция на очаквания растеж на 2 на сто. Очакванията на бизнеса са инфлацията да възлезе на 4,5 на сто, а дефицитът по текущата сметка да е 24-26 на сто, а не както е заложено – съответно 5,4 и 22,2 на сто.

Чуждестранни инвестиции през идната година ще бъдат с над 20 на сто по-ниски от очакванията на правителството и ще бъдат 4 млрд. евро, смятат от камарата. Това предполага още две промени в бюджета – нивото на консолидираното бюджетно салдо да се увеличи на 5-6% (вместо предвидените 3%), а максималното ниво на национални субсидии за нефинансови предприятия да бъде ограничено до 0,4% от БВП вместо предвидените 0.6%.

От отвореното писмо става ясно, че бизнесът застава зад идеята делът на средствата за инвестиции в транспортна инфраструктура да бъде увеличен, а социалните разходи да бъдат ограничени.

Мерките, които се предлагат за подобряване на бизнес средата, са свързани с разработване на антикризисни програми от отделните министерства, подобряване на ефективността при усвояването на европейските фондове, изграждане на клирингова институция за изчистване на междуфирмените задължения, засилване на ролята на публично-частните партньорства и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още