IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Средната заплата в страната е нараснала с близо 5% през септември

Най-високи са регистрираните средни брутни заплати в сферата на финансовото посредничество – 1170 лв.

12:17 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Средната заплата в страната е нараснала с близо 5% през септември

Средната брутна месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности през месец септември възлиза на 538 лв., или с 4,7% повече спрямо август, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните са събрани от фирми, министерства, ведомства, политически, религиозни, обществени организации, съюзи и движения и други, които извършват икономическа дейност на територията на България. Източник на информация е първичната документация на отчетната единица: таблицата за отчитане на явяванията и неявяванията на работа, платежните ведомости, счетоводните сметки, трудовите договори, заповедите за освобождаване от работа, за разрешаване на отпуските, договорите за управление на предприятието, гражданските договори и други. Тоест възможно е реално получаваните суми да са по-високи, ако се допусне, че в някои сектори възнагражденията „по договор“ са по-ниски от изплащаните на служителите.

Най-високи са регистрираните средни брутни заплати в сферата на финансовото посредничество – 1170 лв. Те бележат малък ръст спрямо август, но като цяло са по-ниски от пиковите месеци в сектора за тази година, когато вероятно са изплатени премии и бонуси – януари и април, съответно 1247 лв. и 1634 лв.

Следват възнагражденията в производството и разпределението на ток, газ и вода. Средната заплата тук е 985 лв. - най-висока стойност за сектора от началото на годината.

На трето и четвърто място се нареждат сферите на добивната промишленост и държавното управление заедно със задължителното обществено осигуряване - със средни заплати от 949 лв. и близо 700 лв.

Най-ниски заплати се отчитат в хотелиерството и ресторантьорството – 338 лв.

Движението на отчитаната средна брутна заплата по месеци според официалните статистически данни: 

Месец Стойност (лв.)
Януари 479
Февруари 474
Март 500
Април 512
Май 503
Юни 515
Юли 517
Август 514
Септември 538
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още