IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 ноември

08:05 | 12.11.08 г.
Преглед на печата за 12 ноември

Безработицата изплува от сянката на кризата
в. Дневник

Първите отражения на глобалната криза върху пазара на труда в България вече са факт - компании от металургията и производството на торове са започнали да съкращават хора, показа проучване на "Дневник". Освобождават се работници дори в отрасъл като машиностроенето, където липсата на кадри доскоро принуждаваше мениджърите да инвестират в образование. Ден след като националната статистика отчете рекордно ниска безработица от 6.42%, финансовият министър Пламен Орешарски предупреди, че започва обратната тенденция, която според бизнеса ще засегне много отрасли от икономиката.

Енергийните сертификати ще струват по 50 ст. на квадрат
в. Сега

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се хвърли да брани скандалните поправки в Закона за енергийната ефективност с обяснението, че гражданите няма да плащат много за енергиен сертификат, а само по 50 ст. на квадрат. Това увери вчера Костадинка Тодорова от МИЕ по време на заседание на Съвета по европейски въпроси.
Миналата седмица се оказа, че с отпадането в пленарна зала на една дума от закона, всички жилищни сгради трябва да бъдат сертифицирани колко енергия харчат. МИЕ одобрява промяната - ако всички тези сгради в следващите 9 години бъдат ремонтирани според препоръките в сертификатите, ще се спестят 1.1 млрд. лв за енергия, изчислили в МИЕ.

Свиваме потреблението на енергия 5 пъти по-бързо от ЕС
в. Стандарт

Българската икономика свива потреблението на енергийни ресурси 5 пъти по-бързо от средните нива в Европейския съюз. Нивата при останалите членки са около -1% на година, докато у нас те дори надхвърлят -5%. Това заяви вчера по време на презентацията си на тема "Енергийната ефективност в България" доц. Пламен Граматиков.
Според изнесените от него данни най-големият потребител на енергоресурси у нас е индустрията и в частност ТЕЦ-овете, които работят на въглища, мазут и природен газ. Именно при тях се крие най-големият потенциал за намаляване на потреблението на енергоресурси.

"Булгартел" навлиза на македонския пазар
в. Дневник

"Булгартел", който е част от наскоро създадения Българския енергиен холдинг (БЕХ) планира да стъпи на македонския телекомуникационен пазар. Компанията ще регистрира дъщерно дружество в западната ни съседка - "Булгартел Скопие". В края на октомври телекомуникационното дружество получи разрешение от съвета на директорите на холдинга, сочи съобщение в интернет страницата му. "Булгартел" е компания от типа саrrier of the carriers и предоставя наети линии за пренос на данни и глас на алтернативни оператори, трансграничен пренос, както и IP свързаност с оператори в Германия.

Израелци ще строят конгресен център във Велико Търново
в. Дневник

Петзвезден конгресен център и мол с израелски инвестиции ще бъдат направени във Велико Търново. Градът може да посрещне израелски вложения в сферата на строителството - частно и публично, на транспорта, туризма, търговията. Това съобщи при официалното си посещение в града посланикът на Израел у нас Ноа Гал Гендлер. Той беше придружен от проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България.
Конгресният център ще бъде изграден съвместно с великотърновската компания "ЦБА пропърти инвестмънт". В последния етап от реализацията на "Търговски парк Велико Търново" се планира да бъде построен мол с участието на израелски капитали.

НОИ заложи по-малко пенсионери за 2009 г.

в. Новинар

Пенсионерите през следващата година се очаква да бъдат по-малко с близо 18 000 души в сравнение с настоящата, показват прогнози на Националния осигурителен институт (НОИ). Това стана ясно на обсъждането на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2009 г. в социалната комисия в парламента. Очаква се една част от работещите в пенсионна възраст да продължат да работят, вместо да се пенсионират.
Друга част от възрастните хора пък ще отпаднат от сметките на НОИ по демографски причини. Според проекта за бюджета съотношението на възрастните спрямо работещите българи ще намалее и ще бъде 76 на 100, обясниха от НОИ. В момента на 100 работещи се падат 82-ма пенсионери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още