IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: Държавата няма да се намесва на капиталовите пазари

Не е възможно никакво намаление на данъците, заяви още министърът на финансите

14:42 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Държавата няма да се намесва на капиталовите пазари

Държавата засега няма намерение да се намесва на капиталовите пазари, заяви днес министърът на финансите Пламен Орешарски по време на дискусия за Бюджет 2009 г., организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС). По думите му финансовите пазари по принцип притежават свойството да имат големи отклонения и „на тях трябва да се играе с толкова пари, колкото можеш да си позволиш да загубиш”.

Относно предложението за евентуалната подкрепа на държавата заради падането на доходността на пенсионните фондове за допълнително задължително осигуряване, министърът коментира, че тъй като в тях вложенията са в дългосрочна перспектива, също не е необходима намесата на държавата, освен при критични ситуации.

„Не е възможно никакво намаление на данъците за 2009 г., дори е добре, че успяваме да ги задържим на нивото от тази година”, заяви Орешарски относно изказано мнение от страна на бизнеса за данъчни понижения.

„У нас централизираното лимитиране на лихвите може да се окаже опасно, защото сме във валутен борд”, каза финансовият министър във връзка с въпрос от страна на бизнеса защо у нас не се понижават лихвите като в ЕС. Той поясни, че в условията на паричен съвет лихвата има по-специфична функция – тя се разглежда като базисен мениджмънт, а не като кредитна лихва. От друга страна, държавата ще предприеме някои мерки за насърчаване на кредитирането, една от които е вече обявеното увеличение на капитала на Банката за развитие със 120 млн. лв.

Орешарски отново потвърди становището, че политиката на големи бюджетни излишъци се е оказала успешна, припомняйки, че доскоро Унгария и Исландия са били давани за пример у нас. Възможно е Румъния, където скокът на работните заплати е много голям, през следващата година „да се сблъска с голям бюджетен дефицит”, добави той.

Във връзка с изказаното от председателя на БСК Божидар Данев мнение, че не е необходимо държавата да строи индустриални зони, а да остави това на бизнеса, Орешарски коментира, че „тези зони са начин да се направят полезни инвестиции, без да се минава през държавния бюджет, обаче ако идеята срещне категорично неодобрение, предвидените средства ще отидат във фискалния резерв”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още