IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 ноември

08:01 | 11.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 ноември

Захариев вади 80 млн. евро за "Кремиковци"

в. Стандарт

Веднага да вложи 80 млн. евро в "Кремиковци", се закани Валентин Захариев. Бившият собственик на комбината обяви, че за начало трябва да се даде подобна сума, ако той бъде избран за оператор на комбината. Трябва време да се проучи, да се започне възстановяване на първа доменна пещ и едва тогава може да се каже колко точно пари са необходими, коментира той пред Дарик радио. Захариев, който през 2005 г. продаде комбината на Прамод Митал, вече е внесъл оферта при синдиците за наемане на производства.

Влязохме и в черния списък на Европейската сметна палата

в. Стандарт

България, заедно с Чехия, Словакия, Унгария и Полша влезе сред проблемните държави в изразходването на европарите по линия на кохезионния фонд на ЕС. Това стана ясно след като днес Европейската сметна палата представи годишния си доклад за 2007 година. В него палатата изтъква необходимостта от подобрение на контрола при управление на европарите и препоръчва опростяване на процедурите за получаването им, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел. В годишните доклади на сметната палата ЕС анализира как са били харчени европарите, има ли нередности и съответно дава препоръки.

Кметове скочиха срещу строежа на АЕЦ "Белене"

в. Стандарт

Кметове от 100-километровата зона около телена за АЕЦ Белене скочиха днес срещу строежа на новата централа. Те искат еврокомисарят по енергетика да дойде на място в Свищов, за да се запознае с проблемите и да научи истината за новата АЕЦ. Според Георги Касчиев от виенския институт за изследване на риска централата няма да бъде рентабилна, защото през 2015 г. щял да се появи излишък от еленергия - около 11-12 млрд. киловатчаса. Това означавало, че централата не само няма да печели, а ще бъде и на загуба.

"Интертръст" подготвя съкращението на 700 души

в. Дневник

До 700 работни места планира да съкрати в структурите си "Интертръст холдинг". Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Роберто Младенов, цитиран от агенция Ройтерс. Той посочи като причина негативните ефекти от глобалната финансова криза. Най-голямата част от съкращенията - близо 300 души, се предвижда за минния комплекс "Горубсо" в Мадан, където се добиват олово и цинк. Първите 130 души вече са били освободени, като се прилага смесен подход.

Първанов готви вето над енергийния закон

в. Сега

Президентът Георги Първанов може да наложи вето върху промените в закона за енергийната ефективност, които депутатите приеха в края на октомври, съобщиха запознати. Според поправките апартаменти и сгради вече няма да могат да се продават без документ колко енергия харчат. Изискването за т.нар. енергиен сертификат важи дори за имотите под наем. Ако Първанов наложи вето, това ще е вторият път, когато този закон ще бъде върнат за преразглеждане. Миналата година държавният глава упражни правото си заради текстовете, ограничаващи данъчните облекчения за сградите, които отговарят на изискванията за енергийна ефективност.

Бизнесът готов да разтовари КАТ

в. Сега

Фирми, браншови организации и независими експерти могат да заменят държавата в много дейности - например да вземат от КАТ регистрацията на автомобили, да правят ревизии по ДДС вместо чиновници от НАП и дори да градят и експлоатират частни затвори. За широко аутсорсване на обществени услуги призоваха всички представители на бизнеса вчера по време на дискусия за публично-частното партньорство. НДСВ готви закон за това и поиска да чуе препоръки. Камен Колев от БСК посочи, че усвояването на еврофондовете значително ще се ускори, ако и външни експерти се включат в оценяването на проекти, кандидатстващи за финансиране. Администрацията може да сподели с частници и трудоемката работа за проверка на фактурите по различни европроекти.

Пускат парно първо на редовните платци

в. Новинар

Абонатите на "Топлофикация-София", които са си плащали редовно сметките, са с предимство и на тях първо ще им бъде пуснато парното, съобщиха вчера от дружеството. Преди ден парното беше пуснато на болници, училища и детски градини, а до края на седмицата отопление ще има и за останалите абонати. Междувременно изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски съобщи, че количеството газ, което "Топлофикация" използва в момента, е недостатъчно, за да се пусне парното в цялата столица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още