IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От Fitch понижиха и рейтинга на 5 банки у нас

Алианц България, СиБанк, Юробанк И Еф Джи, Societe Generale и УниКредит последваха кредитния рейтинг на България и от днес са с понижени оценки

16:44 | 10.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
От Fitch понижиха и рейтинга на 5 банки у нас

След като по-рано днес рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на дългосрочните задължения на България в чужда и местна валута, агенцията смъкна и оценките си за пет от водещите български банки.

Банките с понижен рейтинг са Алианц България, СиБанк, Юробанк И Еф Джи и Societe Generale – Експресбанк. За четирите институции редукцията е еднаква – от А- рейтингът на дългосрочните им задължения е смъкнат на BBB+. Същевременно перспективите пред посочените институции са оценени като стабилни.

Единствено при УниКредит Булбанк се наблюдава понижаване на рейтинга на подкрепа (support rating) от 1 на две. Този рейтинг се използва за оценка на способността на оценяваната институция да получи потенциална подкрепа, било то от правителството или от институционален инвеститор.

В дефинициите на Fitch е записано, че рейтингът на подкрепа е в директна връзка с рейтинга на дългосрочните задължения, но не оценява кредибилността на банката.

Рейтингите на краткосрочните и дългосрочните задължения, както и рейтингът на подкрепа отразяват голямата вероятност да бъде предоставена необходимата финансова помощ от външните банки-майки в случай на нужда.

Пониженията идват като директно следствие от редукцията на кредитния рейтинг на задълженията на България и отразяват риска за страната, се казва в официалното съобщение на Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още