IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централен депозитар предлага платена услуга за COBOS от 12 лв. на година

Услугата ще е за опресняване на салдата, като посредниците могат да избират дали да я ползват или да извършват тази дейност сами

16:53 | 07.11.08 г.
Централен депозитар предлага платена услуга за COBOS от 12 лв. на година

До 14 ноември всички абонати на COBOS (посредниците и банките) трябва да уведомят БФБ-София дали Централен депозитар АД да продължи да актуализира салдата с ценни книжа на клиентите или самите посредници ще го правят в модула COBOS Client Portfolio, съобщи БФБ-София.

Цената на услугата по опресняване на салдата, предлагана от Централен депозитар, ще струва 12 лв. без ДДС, показа проверка на Investor.bg. В момента годишният сертификат за COBOS струва 60 лв. без ДДС, които се заплащат на БФБ-София и се поемат или от посредника или от клиента, в зависимост от политиката на отделните брокери.

Активните абонати на COBOS намаляха с 222 през октомври спрямо септември и бяха 5 280 към края на месеца.  На година депозитарната институция би получавала 63 хил. лв. ако броят на абонатите се запази.

Очакванията са повечето посредници да не ползват платената услуга на ЦД, а сами да опресняват салдата с ценни книжа на клиентите си, както сега опресняват салдото с парични средства към модула Client Portfolio на COBOS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още