IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблем на пътната инфраструктура са огромните натрупани закъснения

Друг проблем е хроничната липса на средства, заявиха от Сдружението на пътните инженер консултанти

17:58 | 06.11.08 г.
Проблем на пътната инфраструктура са огромните натрупани закъснения

Две са основните препятствия пред пътната инфраструктура у нас – огромните натрупани закъснения в реализацията на проектите и хроничната липса на средства, заяви Тодор Тодоров, изпълнителен директор на Сдружението на пътните инженер консултанти.

По думите му в периода 2001 – 2007 г. са натрупани големи закъснения в пътния сектор, като цялото общество понася огромни загуби от това.

"Към момента на присъединяването си към ЕС България не разполагаше с модерна пътна инфраструктура и не успя поне частично да изгради автомагистрална мрежа", отбеляза той. "Пътната мрежа не беше готова и така се натрупаха много трудности при нейната поддръжка и ремонт".

Липсата на средства пък се дължи на увеличаване на стойността на пътното поддържане, постоянното свиване на бюджетите за ремонти, липсата на модерни критерии за ефективно отчитане на разходите, както и на липсата на модерна база данни за състоянието на мрежата.

Като мерки за преодоляване на препятствията Тодоров посочи преосмисляне на начина на финансиране на инфраструктурата и въвеждане на съвременна система за управление на мрежата. На държавно ниво от сдружението очакват по-добро взаимодействие между отделните министерства и приемане на национален транспортен план. Сред административните мерки пък са рационалното планиране и ефективно управление на инвестиционните проекти, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още