IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 600 хил. са новорегистрираните автомобили в България за година

Брутната техническа загуба от Гражданска отговорност е 43 млн. лв., каза Ралица Агайн, зам.-председател на КФН

15:08 | 06.11.08 г.
Около 600 хил. са новорегистрираните автомобили в България за година

Около 600 хил. автомобила (нови и втора употреба) са регистрирани в България за последните 12 месеца, каза Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Именно на ръста на регистрираните автомобили се дължи основната част от увеличения премиен приход по застраховка Гражданска отговорност и по-малък е делът в ръста от поскъпване на застраховката, уточни Агайн.

Автомобилното застраховане увеличава дела си в последните години от 61% до 68,8% от общото застраховане за полугодието на 2008 г.

Ръста при Автокаско е 30% средногодишно и се дължи на вноса на нови и стари автомобили. Докато през 2007 г. приносът на Автокаско в печалбата от общо застраховане е само 2%, през полугодието на 2008 г., достига 40%.

Брутната техническа загуба от Гражданска отговорност е 43 млн. лв. Нетният технически резултат е загуба от 23 млн. лв., тоест застраховката е продавана по-евтино спрямо разходите, обобщи Ралица Агайн.

Средствата за реклама се увеличават с 8,3% на годишна база, а в някои години и намаляват, уточни Агайн.

Коефициентът на щетите спрямо премиите у нас е 60%, което е по-малко от процента на Запад, като по-ниският дял тук е за сметка на по-високия дял на административните разходи.

Нараства коефициентът на полиците, по които има иск до 2,9% по Гражданска отговорност и Зелена карта за полугодието на 2008 г., спрямо преди няколко година.

Агайн допълни, че между 30 и 49% от полиците се предават със закъснение с повече от 7 дни, което създава известни проблеми при изчислението на покритието на услугата, проблеми при произшествия и др.

Според Цветанка Крумова от ЗПАД Армеец в Западна Европа Автокаско е губеща, а Гражданска отговорност печеливша услуга, което е обратно на тенденциите у нас. 

Влошените технически резултати по Автокаско се дължат на понижените тарифни числа, оскъпените резервни части и услуги. Основна част от щетите по тази застраховка са щети на паркинг и леки щети. „За нас е видно, че често декларираните обстоятелства не са верни и затова промените в протоколите за пътно-транспортно произшествие може да имат неблагоприятен ефект върху застрахователите. Има ниска търпимост към измамите срещу застрахователните и по този начин се увеличава цената и за коректните застраховани поради големите фондове, изразходвани при некоректно деклариране на събитие“, каза Крумова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още