IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на приходите във вътрешната търговия се забавя до 3% за септември

На месечна база е регистриран малък ръст въпреки спада в търговията с автомобили и горива

14:36 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на приходите във вътрешната търговия се забавя  до 3% за септември

Приходите от продажби във вътрешната търговия през септември 2008 г. нарастват с 3% в сравнение със същия месец на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Ръстът за август на годишна база беше 3,1 на сто, а за юли и юни – съответно 11% и 6%.

По-висок темп на растеж се наблюдава в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 7,5%, определен от голямото увеличение в търговията с автомобили и мотоциклети – 14,2%, което компенсира намалението от 3% в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали. В структурно отношение двете дейности имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите.

В търговията на дребно също е отчетен по-висок ръст – 3,9%. Увеличението е най-голямо в неспециализираната търговия с разнообразни стоки – 9,2%, а в търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията със стоки за домакинството и битова техника нарастването достига съответно 6,6 и 6,2%. Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия отбелязва ръст от 3,2%, а търговията с текстил, облекло и обувки – 2,1%. От наблюдаваните дейности единствено в ремонта на домакински и битови уреди е регистриран спад от 1,3%, който оказва незначително влияние върху общия индекс за търговията на дребно поради ниския относителен дял на дейността в обема на приходите - под 1%.

Търговията на едро нараства с 2% и редуцира общия индекс за търговския сектор, тъй като дейността формира около 70% от обема на приходите. В търговията с храни, напитки и тютюневи изделия е отчетен ръст от 1,2%, а търговията с неселскостопански междинни продукти, търговията с машини и оборудване и търговията със стоки за домакинството остават близо до нивото на септември 2007 г., като отбелязват незначителен спад - съответно с 0,3, 0,9 и 1,9%.

В сравнение с предходния месец приходите от продажби отбелязват минимален ръст в сравнение с предходния месец – 0,6%, което се дължи на комплексното взаимодействие между положителните темпове в търговията на дребно и в търговията на едро - съответно 1,8 и 0,5%, и намалението от 0,2%, отчетено в търговията с автомобили и горива.

За периода януари - септември 2008 г. приходите от продажби нарастват с 6% спрямо същия период на 2007 г., което е в резултат от увеличението във всички основни търговски дейности. По-високи темпове са отчетени в търговията с автомобили и горива - 11%, и в търговията на дребно – 6,8%. Влияние върху общия индекс в посока намаление оказва по-ниският ръст в търговията на едро – 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още