IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апостол Апостолов: Времето на досегашния модел на регулации приключи

Доходност от 80% годишно е много хубава, но зад нея със сигурност стои поне 60% риск, заяви председателят на КФН

13:16 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Апостол Апостолов. Снимка: Investor.bg
Апостол Апостолов. Снимка: Investor.bg

„Времето на регулативните рамки, прилагани на финансовите пазари до настоящия момент, приключи в световен мащаб”, заяви пред журналисти председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов.

„Очевидно вземането на мерки като спирането на късите продажби, промяна в счетоводните стандарти за отчитане на доходността и т.н., само показват невъзможността за някакво глобално противодействие на проблемите. Те показват ясната нужда от нова система за регулация - по отношение на риска и по отношение предоставянето и съставянето на финансови продукти”, заяви Апостолов.

По думите му в много случаи по света асет-мениджърите, колкото и да са били подготвени за операции със сложни деривативни инструменти, не успяха да оценят истинската стойност и риска, свързани с тези инструменти. „Един конкретен пример от нашата борса, без да обиждам никого, бе бумът на репо-операциите. Голяма част от пазарните участници, включително и професионални, не можаха да оценят риска в този инструмент, колкото и да е прост. В края на септември тази година всички се питаха защо пазарът пада, след като компаниите имат фундамент и никой не може да обясни точно как да компенсира риска”, коментира Апостолов.

Според него финансовите пазари в рамките на следващите няколко години постепенно ще започнат да се възстановяват, но ще трябва да бъде въведен „коридор” на риска. Това по всяка вероятност ще бъде свързано и с ограничение на доходностите. „Защото една доходност от 80% годишно е много хубава, но зад нея със сигурност стои поне 60% риск”, каза още Апостолов.

„Моите очаквания са, че на европейско, а може би и на световно ниво ще има силни регулации на риска в посока на неговото оптимизиране и ограничаване. Важен фактор е необходимият и задължителен буфер, наречен собствен капитал. В България засега не се стигна до засилване на системния риск, точно поради факта, че както банките, така и взаимните и пенсионните фондове са добре капитализирани. КФН и БНБ до момента успяват да поддържат едно разумно ниво на капиталова адекватност в системата”, коментира председателят на КФН.

„В тези няколко посоки смятам, че регулацията ще бъде променена. През 2006 г. единствено Германия предложи идеята за общ финансов регулатор за Европа и тогава почти никой не я подкрепяше. Сега дори най-върли противници на тази идея, като Франция, я подкрепят. Това е първият сигнал за промяна”, заяви Апостолов.

За да научите повече за детайлите на финансовата криза, регулациите и дали това можеше да бъде предотвратено, заповядайте на следващата среща на Клуб Investor.bg, на тема Lehman Brothers: „Възход и падение на една американска легенда, поглед отвътре“. Гост ще бъде Алек Петров, който е със 7 години опит в структурата на Lehman, като изпълнителен директор на два отдела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още