IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат съкращаване на сроковете за издаване на комплексни разрешителни

Засилва се ролята на ОВОС и връзката й с процедурата по издаване на комплексното разрешително за важните публични инфраструктури проекти, финансирани със средства от фондовете на ЕС

12:52 | 06.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат съкращаване на сроковете за издаване на комплексни разрешителни

Съкращаване на сроковете за издаване на комплексни разрешителни и за тяхното преразглеждане и актуализиране при промяна в дейността на инсталациите предвиждат промени в Закона за околната среда, обсъдени от парламента на първо четене. Предложението е внесено от народния представител от левицата Георги Божинов.

Според него съкращаване на административните срокове е съобразено с реалното натоварване на компетентния орган, предвид приключилото първоначално издаване на комплексни разрешителни за всички действащи инсталации в страната. Засилва се ролята на ОВОС и връзката й с процедурата по издаване на комплексното разрешително за важните публични инфраструктури проекти, финансирани със средства от фондовете на ЕС.

С промените се въвежда изискването за мотивиран отказ от страна на компетентния орган, когато не се издава комплексно разрешително. Измененията имат за цел да съвместяват процедурите по ОВОС и издаване на комплексно разрешително, доколкото това е технически възможно.

Със законопроекта на Божинов се правят и три групи допълнения в Закона за управление на отпадъците. Едната е в отговор на исканията на редица общини да бъде предоставена възможност на общинските предприятия и сдружения на общини да извършват дейности по управление на отпадъците, когато това е по-изгодно на общините, без да е задължително концесионирането на тези дейности.

С втората група допълнения се регламентира възможността за сдружаване на общини с оглед управлението на отпадъците на регионален принцип. Последната група допълнения въвежда задължения на редица институции, за юридическите и физическите лица, които извършват дейности с отпадъци, за лицата, пускащи на пазара продукти, от чиято употреба се образуват масово разпространени отпадъци, да предоставят необходимата информация на Изпълнителната агенция по околната среда. Това се налага с оглед докладването пред ЕС по директивите и изготвянето на годишния доклад за състоянието на околната среда.

Депутатите разгледаха и промени в Закона за околната среда, внесени от независимия депутат Мария Капон. Тя предлага да се забрани използването на т. нар. цианидно излужване при преработката на метални руди и производството на метали поради опасностите, които тази технология създава за околната среда и човешкото здраве. Според Капон използването на подобни технологии представлява и потенциален риск при аварии и инциденти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 06.11.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още