IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 12 млрд. лв. е фискалният резерв към края на септември

Акумулирането на значителен ресурс осигурява буфер срещу нарастващата несигурност на международните финансови пазари, смята Орешарски

17:57 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 12 млрд. лв. е фискалният резерв към края на септември

Фискалният резерв към края на септември е 11,956 млрд. лв. Акумулирането на значителен ресурс осигурява буфер срещу нарастващата несигурност на международните финансови пазари и е в подкрепа на макроикономическата устойчивост, се посочва в доклада на министъра на финансите Пламен Орешарски за изпълнението на републиканския бюджет за деветмесечието на 2008 г.

Докладът ще бъде представен пред кабинета утре, на редовно заседание, съобщи правителствената информационна служба.

Като част от международните валутни резерви на страната, фискалният резерв е и гарант за стабилността на паричния съвет. Приходите и помощите по консолидираната фискална програма за януари-септември 2008 са 20,85 млрд. лв., което е с 20,3 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Данъчните постъпления са 16,7 млрд. лв. Приходите от преки данъци са 3,91 млрд. лв., което е ръст от 21,4 на сто. Най-голямо повишение се отчита при средствата от корпоративни данъци.

От косвени данъци в хазната са внесени 8,9 млрд. лв., което е с 20,3 на сто повече от септември 2007 г. Приходите от акцизи нарастват с 21 на сто спрямо януари-септември миналата година. Постъпленията от социално-осигурителни и здравни вноски са 3,86 млрд. лв.

Неданъчните приходи са 3,128 млрд. лв., което е с ръст от 19,2 на сто. През отчетния период в републиканския бюджет са постъпили еднократни приходи по споразумението за уреждане на дълга на Ирак към България, както и по-висока от планираната вноска от превишението на приходите над разходите на БНБ.

Помощите, които са основно от структурните и Кохезионния фонд на ЕС, от предприсъединителните инструменти, от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, са 1,02 млрд. лв. От тях 871,1 млн. лв. са от европейските финансови инструменти, а 151,8 млн. лв. са помощите по националния бюджет - за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение и за подобряване на бюджетните парични
потоци.

Разходите по консолидирания бюджет са близо 15,88 млрд. лв. Лихвените плащания са 507,9 млн. лв., текущите нелихвени разходи – 13,04 млрд. лв., а капиталовите разходи са 1,8 млрд. лв. Вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към септември е 478,8 млн. лв.

Положителното бюджетно салдо по националния бюджет към края на септември е 4,497 млрд. лв., от европейските средства - 478,1 млн. лв., а общо по консолидираната фискална програма – 4,97 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още