IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите на оцеляването изместват тези на развитието за българите

Близо 80 на сто от българите посочват като основни икономическите проблеми

15:40 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите на оцеляването изместват тези на развитието за българите

Българите открояват 44 проблема, които според тях са основни за нашето общество днес, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 20 и 27 октомври сред 1000 души.

Проблемите на оцеляването изместват проблемите на развитието, обобщават социолозите.

На първо място респондентите посочват икономическите проблеми - близо 80 на сто от отговорите на открит въпрос (без посочен отговор) се отнасят до това. За хората основните притеснения са свързани с нисък жизнен стандарт, бедност (38,5 на сто), безработица (15,2 на сто), ниски пенсии (8,4 на сто), инфлация и високи цени (7,8 на сто) и състоянието на икономиката като цяло (6,5 на сто).

Вниманието на българите привличат на второ място проблеми, свързани с функционирането на държавата - 61 на сто от отговорите. 26,6 на сто от анкетираните посочват корупция, 13,8 на сто - несправяне с престъпността, 10,6 на сто - лошо управление. Неспазването на законите е проблем според 7,6 на сто от запитаните, а самата организирана престъпност - за 1,5 на сто.

Сред проблемните сфери анкетираните отбелязват здравеопазването (9,2 на сто), образованието (4,6 на сто), социалните дейности (4,1 на сто) и земеделието (1,5 на сто).

Ниският морал и липсата на съвест виждат като обществен проблем 3,8 на сто от анкетираните, апатията – 2,1 на сто, недоверието в институциите – 1,8 на сто, а омразата между хората – 1,2 на сто.

От участниците в анкетата 1,1 на сто се тревожат от несигурността в бъдещето.

Демографските проблеми и свързаните с тях емиграция и ниска раждаемост са посочени от общо от 4 на сто.

Сравнително малки дялове открояват като основни проблеми етническото напрежение и отношението към малцинствата – 1,8 на сто, което според социолозите показва, че дискусията в медийното пространство за етническите отношения е по-скоро политическо говорене, отколкото да е свързана с реалната ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още