IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

55% от българите няма да могат да посрещат разходите си за здравеопазване

Половината българи днес си позволяват по-малко качествени здравни услуги в сравнение с преди 5 години

14:10 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
55% от българите няма да могат да посрещат разходите си за здравеопазване

„Над 55% от българите се опасяват, че няма да могат за в бъдеще да посрещат разходите си по здравеопазване“, заяви на пресконференция днес Георги Стойчев, изпълнителен директор на неправителственaта организация за осъществяване на дейност в обществена полза „Отворено общество”.

Стойчев цитира изследване от месец октомври, което показва още, че 50 на сто от българските граждани днес могат да си позволят по-малко качествени услуги в сферата на здравеопазването, отколкото са могли преди 5 години.

„На едно от първите места сме по смъртност в болниците в Европа. Държавата не може да осигури достатъчно инвестиции - в консолидирания държавен бюджет са заложени 93,8 млн. лв. за капиталови разходи в сферата на здравеопазването през 2008 г. При този темп ще са нужни 70 години, за да се модернизират държавните и общинските болници“, заяви Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество”.

Ангелов, който е автор на доклада „Приватизация на болниците: възможност и предизвикателство“, посочи, че само общата инвестиция в частната болница „Токуда“ до средата на тази година е 140 млн. лв. Тоест „Токуда“ е отделила повече средства за инвестиции, отколкото държавата отделя за държавните и общинските болници.

„Общите разходи за здравеопазване (държавни и частни) възлизат на 7,3% - 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни през последните години, а приходите на болниците от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2008 г. са 785,5 млн. лв., като здравната каса на практика е основният източник на финансиране за болниците през последните години“, уточни икономистът.

Според Георги Ангелов приватизацията може да преодолее сегашните ограничения пред модернизацията на болничния сектор. Той се позова на международния опит, който показва, че след раздържавяване болниците са по-ефективни, с по-добро финансово състояние и подобрено качество на обслужване.

„Държавата е едновременно собственик и регулатор на болниците, а е по-добре да има разделение“, коментира ситуацията у нас Ангелов. Според него трябва да се даде по-голяма възможност на болниците да влияят на своите приходи и да се привлекат стратегически инвеститори с капацитет и опит, а не да се дава предимство на лекарите (тоест на работническо-мениджърските дружества (РМД), чиито преференции икономистът отчита като грешка в приватизационните процеси у нас).

„В сегашната ситуация е трудно да се привлекат добри инвеститори. Най-добрият вариант е да имаме пазарно договаряне, което е невъзможно при сегашния монопол на здравната каса. Ако се разбие този монопол, ще имаме няколко фонда и болниците ще работят с тях на пазарни начала“, смята икономистът.

Ангелов смята още, че приватизацията на болниците трябва да е максимално открита и прозрачна, а измерването на качеството и резултатите на болниците трябва да се превърне в задължителна практика в сектора.

„Част от приходите от приватизация могат да се използват за инвестиции в медицинското образование и за програми за обмен“, заключи Георги Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.11.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още