IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка ни отпуска заем от 142 млн. евро за социални проекти

Одобрените проекти са със срок от 17 години с петгодишен гратисен период

11:09 | 05.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка ни отпуска заем от 142 млн. евро за социални проекти

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка одобри късно снощи два проекта на обща стойност 142 млн евро, насочени към укрепване на интеграцията на България в Европейския съюз и повишаване на жизнения стандарт в страната, съобщиха от финансовата институция.

Подкрепата за България е в рамките на Стратегията за партньорство, приета от борда през юни 2006 г. Българската икономика бележи стабилен растеж от 2000 г. насам. По-нататъшното увеличаване на производителността на труда и заетостта е от жизнено значение за постигане на устойчивост на растежа, намаляване на разликите в доходите и улесняване на конвергенцията с другите държави-членки, се казва в съобщението на банката.

Заем II за Институционална реформа в социалния сектор - Политики за развитие (SIR DPL II), с участие от страна на Световната банка в размер на 102 млн евро, ще подпомогне дневния ред на реформата в България в сектори като здравеопазване, образование и социална защита. Проектът е насочен към подкрепа на политики за увеличаване на заетостта, полагане на основите за дългосрочно увеличаване на производителността чрез насърчителни мерки за откриване на нови работни места и подобряване качеството на образованието, повишаване на фискалната устойчивост чрез по-ефикасно подобрени на социалния сектор.

„В тези бурни за световните финансови пазари времена поддържането на скоростта на реформите е още по-належащо, а подкрепата на Световната банка за програмата на реформи в образованието, здравеопазването и социалния сектор придобива още по-голямо значение”, коментира Орсалия Каландзопулос, директор на Световната банка за Централноевропейските и Балтийските страни.

Проектът за социално включване, подкрепен от Световната банка с 40 млн евро, ще подобри пред-училищната подготовка на деца на възраст под 7 години. Проектът е насочен главно към малгинализирани семейства и такива с нисък доход (включително деца с увреждания и други специални нужди).

Одобрените проекти са със срок от 17 години с петгодишен гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още