IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 400 са заявените вземания към Кремиковци

Съдът е решил да удължи срока по процедурата за несъстоятелност за изготвяне на списъка на вземанията до 18 ноември

12:33 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 400 са заявените вземания към Кремиковци

Около 400 са заявените вземания към дружеството Кремиковци, съобщи синдикът на комбината Анна Миленкова, цитирана от БТА.

Съдът е решил да удължи срока по процедурата за несъстоятелност за изготвяне на списъка на вземанията до 18 ноември, добави тя. По думите й срокът няма да може да се спази и ще се поиска още едно удължаване заради сложността на процеса и големия брой кредитори.

По данни на оперативното ръководство на дружеството общият размер на задълженията на комбината е 2,36 млрд. лв. Сегашното ръководство на дружеството каза, че няма отношение към 700-те млн. лв. държавна помощ при приватизацията на Кремиковци през 1999 г., както и към облигационния заем на
Финметалс холдинг. Мениджмънтът не е отговорен и няма отношение и към задълженията на Глобал стийл и Ес Ти Си.

„Ворскла стийл“ дължи на Кремиковци по договора за ишлеме 39,2 млн. лв., заяви Миленкова. В договора няма клауза за неустойки при неизпълнението му. Нанесените щети и пропуснатите печалби ще се търсят по съдебен ред, по Закона за задълженията и договорите, каза синдикът.

Отпадналият интерес на „Ворскла стийл“ към договора за ишлеме е заради това, че на компанията й липсват средства за суровини. Миленкова отбеляза, че договорът с „Ворскла стийл“ е подписан през юли, когато на международните пазари цената на металите е 740 евро за тон. През октомври има спад на цените и по време това съвпада с отпадането на интереса на „Ворскла стийл“ към договора, каза Миленкова.

Договорът с „Арселор Митал“ за ишлеме не е прекратен, но неговото фактическо изпълнение не е започвало, уточни синдикът. Тя допълни, че и в този договор няма клауза за неустойки.

В двата договора за ишлеме има условия за ексклузивитет на компаниите.

На този етап съкращение на работници в комбината няма да има, а утре ще стане ясно дали ще бъдат изплатени заплатите за август, съобщи ръководството на дружеството.

Досега няма писмено заявен инвеститорски интерес към комбината, каза по-рано днес Миленкова.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още