IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат удължаване на срока за преференциално изкупуване на ток от ВЕИ

В момента цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ, са около три пъти по-високи от стандартните цени

11:58 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат удължаване на срока за преференциално изкупуване на ток от ВЕИ

По всяка вероятност ще бъде удължен срокът, в който ще се изкупува на преференциални цени електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов на конференция за фотоволтаичната енергия.

От 12 години срокът да се удължи на 25 години, е предложението на МИЕ за промяна в Закона за ВЕИ и биогоривата. Това становище се споделя и от много голяма част от бизнеса в тази област.

В момента цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ, са около три пъти по-високи от стандартните цени, като електроразпределителните дружества са длъжни да изкупуват цялата произведена от ВЕИ електроенергия.

В момента в страната ни има инсталирани мощности за производство на 150 киловата слънчева електроенергия, като в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има заявки за още 850 мегавата соларни мощности, стана ясно на конференцията.

Според направените замервания на слънцегреенето, в страната ни има още много райони, където биха могли да бъдат инсталирани соларни мощности за производство на ток, каза председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. По думите му това би могло да привлече в страната и чуждестранни инвеститори.

По-голямо строителство на соларни мощности обаче ще има след около 3 години, тъй като добрите производители в света на такива мощности вече имат заявки за три години напред, каза още Шушулов.

Инсталираните мощности за производство на ток от вятър в страната са в размер на 70 мегавата, като има заявки за около 3000 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още