IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 ноември

07:53 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 ноември

Боровец настигна Дубай по цени за Нова година

в. Новинар

Почивките за Нова година в българските ски-курорти като Боровец и Банско настигнаха по цени Дубай и Тунис, показа проверка на "Новинар". Седемдневна ваканция за двама в луксозен хотел в двата планински курорта може струва 2000 лв., дори 3000 лв., изчисляват в туристическите агенции. В цената са включени нощувките със закуска и вечеря и специална празнична вечеря на Нова година. Тя надува цената с поне 150-200 лв., защото организаторите се надпреварват да слагат в менюто подбрани морски дарове, отлежали вина и филе от дивеч.

Надзорът на RWE се колебае за АЕЦ "Белене"

в. Дневник

Надзорният съвет на германската компания RWE, която беше избрана от Националната електрическа компания (НЕК) за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", не излезе с решение за участие в проекта, съобщи агенция АДП, цитирайки говорител на компанията. Ръководството на RWE е информирало надзора за състоянието на проекта и преговорите с НЕК за създаване на съвместна компания. RWE ще притежава 49% от акциите й. Според източници на "Дневник" надзорниците искат да получат не само информация за състоянието на строителството на новата ядрена мощност, но и как това ще повлияе върху състоянието на компанията в условията на глобална икономическа криза. Засега целият проект се очаква да надхвърли 4 млрд. евро.

"Плевен БТ" ще се продава през борсата

в. Дневник

Тютюневата фабрика на "Булгартабак" в Плевен ще се продава през борсата, съобщи Владимир Каролев, един от консултантите на българския холдинг. В средата на следващата седмица ще се уточни точният метод, по който това ще стане, каза експертът. Според него по време на финансова криза е много по-вероятно да бъдат привлечени стратегически инвеститори за купувачи на холдинга, както това е станало през 1997 г., когато са приватизирани едни от най-знаковите предприятия в страната. "Приватизацията на цигарените фабрики в София и Благоевград се бави заради политическо решение", каза още Каролев.

Нов бум на замени дни преди забраната

в. Сега

Дни преди кабинетът да забрани заменките, агенцията по горите е осъществила поредния бум на сделки с държавна земя, стана ясно вчера. Миналия четвъртък министрите гласуваха пълна забрана на замените в 4 закона за земи, гори и собственост, но не посмяха да наложат мораториум върху тези сделки до влизането на забраната в сила. Опозицията предрече бум на тези сделки до края на годината. На 23 октомври нови близо 100 дка край морето са дадени на частник, който по традиция се пази в тайна.

Съмнения за нагласени конкурси свалиха зам.-кмет на София

в. Дневник

Софийският заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов подаде оставка. До нея се стигна след скандал, уличаващ го в договорки с фирми за конкурс за отдаването на 15 линии на градския транспорт. Помолих Велизар Стоилов да подаде оставката си независимо от всички дела, които е вършил в общината, заяви в понеделник кметът Бойко Борисов. Съобщи, че ще подпише оставката официално във вторник и допълни: "Да дадем възможност на Стоилов да се пребори и да докаже невинността си." Отстраняването на Стоилов е заради публикувана в сп. "Тема" стенограма - запис на разговор между него и представители на транспортните фирми "Юнион трейд", "Карат - С" и МТК. На срещата миналата година четиримата се договорили коя фирма коя линия да спечели при предстоящия конкурс за отдаването на 15 автобусни маршрута.

До месец дават на концесия варненското пристанище

в. Новинар

До месец ще бъде обявена процедура за концесия на пристанище Варна–Запад. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев , който откри вчера нов терминал на порта. Според него, ако се забави концесията, фирмите, които са основни клиенти на порта, сред които е циментовият завод „Девня”, могат да финансират построяването на нови съоръжения на пристанището. За сметка на това таксите за обработване на товарите за тях ще бъдат по-ниски. Варненското пристанище вече е оборудвано и със специална система за проследяване на товарите.

Държавата иска софийското парно, но без да дава пари

в. Новинар

Държавата е готова да вземе и дела на общината в „Топлофикация–София”, но безвъзмездно, без да плати на кметството нищо срещу това, съобщиха вчера от Министерството на икономика. В писмо до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов и до кмета Бойко Борисов икономическият министър Петър Димитров заяви, че ако общината иска да вземе мажоритарния дял в дружеството, той е готов да го преотстъпи. Министърът уточни, че това ще стане само ако общината изпълни всички условия, които са поставени от държавата, а те са да инвестира в дружеството 55 млн. лв., с които да се покрие дългът на „Топлофикация” към „Булгаргаз”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още