IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужаваха ли българските банкови акции да паднат с 65% за десет месеца?

Анализът на финансовите отчети на банките за деветмесечието не оправдава категорично срива в цените на акциите им, смята блогърът Nik0la

16:55 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Заслужаваха ли българските банкови акции да паднат с 65% за десет месеца?

Материалът е предложен от Nik0la, автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

С какво заслужиха акциите на българските публични банки да паднат средно с 65% от началото на годината? Това е въпрос, на който не можах да дам смислен отговор през последните три месеца. Именно в тези три месеца основите на финансовия свят бяха разклатени както никога досега. Вследствие на десетките фалити и национализации на финансови институции, считани до този момент за неприкосновени, светът изпадна в тежка финансова криза.

Неизменно и българският индекс SOFIX, който включва най-големите и ликвидни компании, загуби 72,16% от стойността си спрямо началото до годината. Обект на масирани разпродажби бяха и българските публични банки, които намалиха пазарната си капитализация средно с 65,33% за десетте месеца.

http://cfa.hit.bg/Banks-Growth.bmp

С нетърпение очаквах отчетите на банките за третото тримесечие на 2008 година, от които се надявах да открия причината за срива в цените на банковите акции. Тъй като кризата се разрази през последните 3 месеца, очаквах банките да спрат кредитирането и кредитните портфейли не само да забавят темпа си на растеж от последната година, но и да намалят. Характерна черта на българската банкова система е, че споменът за фалитите на банките от 90-те години е все още жив в съзнанието на хората и когато стане въпрос за криза, първото, което правят, е да си изтеглят парите, за да не повтарят грешките си от миналото. Очакванията ми бяха депозитната база при четирите банки да намалее значително.

http://cfa.hit.bg/Banks-Analysis.bmp

За съжаление анализът ми не откри нищо, което категорично да ме убеди, че сривът в цените е заслужен. Неоспорим факт е, че през миналата година българските публични банки се търгуваха на нереално високи коефициенти спрямо сравними компании от Централна и Източна Европа. На текущите нива обаче въпросът е дискусионен.

Както очаквах, нито една от банките не беше реализирала загуба за третото тримесечие. Единствено това би обяснило обезценката на акциите. Нетните приходи от лихви средно нарастват със забележителните 23,98% спрямо третото тримесечие на 2007 и то в условията на световна финансова криза. За моя голяма изненада обаче три от банките регистират ръст на нетната печалба.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още