IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Растежът на България ще се забави, инвестициите ще намалеят

Еврозоната вече технически е в рецесия и икономическият растеж фактически ще е нулев следващата година, смятат от комисията

13:08 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Растежът на България ще се забави, инвестициите ще намалеят

Досегашният бурен икономически растеж на България ще се забави, потреблението и инвестициите в страната също ще отчетат понижение и се очаква слабо намаляване на външните дисбаланси, прогнозират от Европейската комисия.

Еврозоната вече технически е в рецесия и икономическият растеж фактически ще е нулев следващата година, се казва в есенния доклад на ЕК. „Икономиките в ЕС са силно засегнати от кризата, което затруднява корекцията на пазара на жилища в някои страни в момент, когато търсенето на стоки за износ бързо спада“, посочват от комисията.

„Въпреки че мерките за стабилизиране на финансовите пазари започнаха да връщат доверието, ситуацията остава несигурна“, се казва в доклада, който излиза два пъти годишно.

Растежът в еврозоната ще се забави до 0,1 на сто през 2009 г. спрямо прогнозирани 1,2 на сто за тази година, а за 2010 г. се очаква ръст от 0,9 на сто.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Хоакин Алмуния призова за координирани действия на страните от ЕС за подкрепяне на икономиката, подобни на тези за финансовия сектор.

От комисията очакват БВП да се е свил през третото тримесечие както в еврозоната, така и в целия ЕС. Тъй като брутният вътрешен продукт на еврозоната се понижи през второто тримесечие, двете поредни тримесечия на спад отговарят на определението за рецесия.

„Перспективата остава мрачна, като някои европейски страни са в или близо до рецесия“, пише в доклада.

От ЕК очакват трите най-големи икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия, изобщо да не отчетат ръст следващата година, а БВП на Ирландия и Испания да се свие.

Британската икономика ще се свие с 1% през 2009 г., спад на БВП ще отчетат още тази година Естония и Латвия, а Литва ще бъде застигната от тази тенденция през 2010 г.

Комисията прогнозира още забавяне на инфлацията в еврозоната през 2009 г. до 2,2 на сто от 3,5 на сто за тази. Допълнително забавяне до 2,1 на сто се очаква през 2010 г.

От ЕК отбелязват, че инвестициите, които бяха ключовият фактор за растежа на ЕС, сега се забавят изключително рязко вследствие на намаляващото търсене, спада на доверието на инвеститорите, затегнатите кредитни условия за компаниите и по-малкото кредити.

Очаква се потреблението да остане слабо, въпреки че се прогнозира възстановяване на растежа на реалния разполагаем доход с отслабването на инфлационния натиск.

Източна Европа няма да избегне ефекта от забавянето на глобалната икономика, подчертават от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още