IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-много автомобилни товарни превози осъществяваме от и за Гърция

Общият обем на превозените товари за второто тримесечие на годината е 44,47 млн. т, т.е. има ръст от близо 25% спрямо първото тримесечие

12:19 | 03.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-много автомобилни товарни превози осъществяваме от и за Гърция

Най-много автомобилни товарни превози през второто тримесечие на годината са осъществени от и за Гърция, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Фактически обемът на превозените от тежкотоварни автомобили товари от южната ни съседка от 247 хил. т, е над половината от всички товари, превозени от ЕС за България (393 хил. т) и е над 40% от общия обем на товарите (над 579 хил. т), внесени в страната ни чрез камиони за тримесечието.

Същевременно за периода близо 70% от всички товари, превозени с камиони от страната ни за чужбина (близо 749 хил. т), са за страни от ЕС (522 хил. т), като от тях най-много са превозите до Гърция, следвана плътно от Румъния. Общо до двете ни съседни страни возим над 60% от целия обем товари до ЕС и над 40% от всички товари за чужбина.

Най-много товарни превози във вътрешността на страната между шестте икономически региона, както и през предходното тримесечие, се извършват от и за Югозападния регион (включващ областите София, Благоевград и Кюстендил) – около една трета от обема на всички вътрешни товари.

Общият обем на превозените товари (вътрешни и външни, и в двете посоки) за второто тримесечие на годината е 44,47 млн. т , т.е. има ръст от близо 25% спрямо първото тримесечие, като от тях обемът на вътрешните товари е 42,73 млн. т (ръст от близо 20% за тримесечие), а на превозените товари от и за чужбина – 1,74 млн. т (ръст от 15% за тримесечие).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още