IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Leonia на 4-месечно дъно, дали кредитите и депозитите ще я пoследват?

Възможно ли е в следващите месеци да има понижение на лихвите по кредитите, след като през октомври много банки ги увеличиха?

09:55 | 03.11.08 г.
Leonia на 4-месечно дъно, дали кредитите и депозитите ще я пoследват?

Leonia отчете пето поредно понижение в петък и средната лихва при която се сключваха сделки за овърнайт междубанкови кредити бе 5,12%, показват данни на БНБ. За двете седмици след 17 октомври Leonia се понижи с 1,25 процентни пункта.

Достигнатите нива от 5,12% не бяха виждани от юни тази година, тоест лихвите отчитат 4-месечни дъна. Leonia е близо и до нивата от 16 януари тази година, когато беше 4,81%.

"Сега даваме кураж на банките да кредитират, въпреки че има рискове, но те вече не са толкова високи", заяви управителя на БНБ Иван Искров в четвъртък.

Спрямо началото на годината банките понижиха процента от стойността на обезпечението, който отпускат като кредит. В началото на годината имаше и кредити до 90%-100% от стойността на обезпечението + потребителски кредит за обзавеждане. Сега горната граница е около 75%, а една от големите банки спря кредитирането на панелни жилища. В началото на годината критериите за доказване на доход бяха по-либерални, имаше и кредити без доказване на доход. Сега някой банки спряха кредитите без доказване на доход, а останалите се върнаха към консервативните модели, основани на доходи от трудов договор. Всичко това рано или късно би трябвало да се отрази в по-ниски лихви, като реакция на по-малкия риск. 

Все още успокоението на овърнайт лихвите не се е отразило на 3-месечния Sofibor, който в петък бе 7,861%, а 12-месечния е 9,135%. Понижението на овърнайт лихвите дойде след намесата на БНБ, чрез промяна в наредбата за минималните задължителни резерви с общ ефект около 1,4 млрд. лв.

Междубанковите пазари в Европа и САЩ се успокоиха и лихвите се понижиха значително, след мерките на централните банки.

Европейската и Английската централни банки ще понижат лихвените си проценти до 2,5 на сто до средата на следващата година, намалявайки ги общо съответно с 1,75 и 2,5 процентни пункта, показват проучвания сред анализатори.

В последните месеци банките в България повишиха лихвите по депозитите и кредитите си. Има и промоционален шестмесечен депозит при лихва от 9% на годишна база. Обявено е, че депозитът ще може да се открива до 31 декември 2008 г. Повечето промоции по депозити са с краен срок края на декември и предстои да видим дали ще бъдат подновени.

Предстои да видим и дали в следващите месеци ще има понижение на лихвите по кредитите, след като в началото на октомври много от банките ги увеличиха.

В същото време източници от банките твърдят, че за първи път от няколко години има такса ангажимент върху овърдрафт кредити, в размер на 0,5% годишно от неизползвания разрешен лимит, като възможността за увеличение на таксите и лихвите е дошла след намалялата конкуренция между банките при привличане на кредитополучатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още