IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на продукция на ХЕС падат с 5%, печалбата с ръст от 44%

От оперативна дейност паричният поток е положителен и възлиза на 1,6 млн. лв.

16:22 | 31.10.08 г.
Продажбите на продукция на ХЕС падат с 5%, печалбата с ръст от 44%

„В началото на второ тримесечие на 2008 г., основните партньори на Хидравлични елементи и системи АД започнаха преразглеждане и коригиране на оптимистично завишените спрямо 2007 г. свои програми за производство и продажби", става ясно от отчетите на ХЕС, публикувани в Бюлетин Investor.bg. 

„Този процес рефлектира върху ХЕС АД и доведе до рестриктивно коригиране както на прогнозните, така и на реалните поръчки към дружеството. Тази тенденция се затвърди и през третото тримесечие на 2008 година“, записано още в отчетите на компанията.

Така за деветмесечието ХЕС отчете нетни приходи от продажби на продукция в размер на 35 млн. лв., което е спад от 5,2% на годишна база.

Същевременно обаче дружеството отчита ръст в нетната печалба от 44 на сто до 3 млн. лв. Причината е в реализирани „други приходи от продажби“ в размер на 2,132 млн. лв., в които с включени 1,2 млн. лв. продажба на недвижим имот в с. Тенево, Ямболска област и продажба на вторични суровини за остатъка до 2,132 млн. лв., уточни за Investor.bg Николай Митанкин, Директор връзки с инвеститорите в Стара планина Холд, което е основен акционер в ХЕС.

В междинния доклад за дейността на Хидравлични елементи и системи е записано следното:

„Финансовата криза, обхванала най-развитите икономики в света започна да оказва негативен ефект върху редица области на европейската икономика. През второто тримесечие на 2008 г. всички фирми - производители на строителна техника и оборудване, констатираха осезаем спад в търсенето на техните продукти.

Оптимистично заложените прогнози за продажби през 2008 г. започнаха да не се оправдават и това естествено наложи ревизиране надолу. Тази тенденция се затвърди и през третото тримесечие на 2008 година. Общата несигурност, обхванала световните финансови пазари, нарасналите цени на кредитите и цените на енергоносителите, засегнаха и потребителите на хидравлични цилиндри в другите сектори на индустрията, които досега показваха относителна стабилност.

Производителите на комунални машини, машини за дърводобивната индустрия и селското стопанство, доскоро притеснени повече от ежедневно покачващите се цени на стоманата, отколкото от липса на търсене от страна на потребителите, вече не са така оптимистично настроени и планират намаление на производството си.

Ръстът на USD спрямо EUR ще даде благоприятен ефект върху европейските производители, които предлагат стоки на американския пазар. От това ще спечелят износителите, които успяват да задържат пазарни позиции в САЩ. Въпреки това без отговор засега остава най-същественият въпрос: кога тенденцията на спад ще бъде овладяна?“.

От оперативна дейност паричният поток е положителен и възлиза на 1,6 млн. лв.

Днес 400 акции от капитала на ХЕС смениха собственика си, което добави близо 5% към стойността на компанията.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още