IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намалят бюджетния излишък от 3% на 2% при прекалено икономическо забавяне

МИЕ ще изготви бизнес-план за създаване на публична компания, която ще инвестира в развитието главно на индустриални зони

17:18 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Намалят бюджетния излишък от 3% на 2% при прекалено икономическо забавяне

Правителството планира възможност, ако има прекалено охлаждане на икономиката, да се намали положителното бюджетно салдо с 1 процент от БВП - или със 700 млн. лв., т.е. да се намали бюджетният излишък от три на два процента, но при определени условия, посочи премиерът Сергей Станишев, цитиран от БТА.

По думите му това ще стане, ако се види, че икономическото развитие се забавя повече, отколкото е прогнозирано в бюджета за 2009 г., и ако в резултат на това и на намаляване на преките чуждестранни инвестиции намалее и дефицитът по текущата сметка.

Министерски съвет на днешното си заседание е решил да се увеличи капиталът на Българската банка за развитие (ББР), като на този етап решението е за капитализиране с около 120 млн. лв. Целта е банката да бъде в подкрепа на реалния сектор, да се отворят кредитни линии, насочени към търговските банки и да се подпомогнат малките и средните предприятия.

Има готовност поетапно, съобразно с позитивния ефект на това решение, да се увеличи още капиталът на ББР, е казал Станишев.

На Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е възложено от правителството да подготви бизнес-план за създаване на публична компания, която ще инвестира през следващата година значителни средства в развитието главно на индустриални зони.

Предвижда се през следващата година да бъдат облекчени и редица разрешителни режими, които са пречка за нормалната стопанска инициатива, е допълнил премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 30.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още