IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Искров: БНБ може да провежда по-независима политика от ЕЦБ

Очакваме увеличение на безработицата през 2009 г., ниска инфлация и забавяне на растежа, заяви гуверньора на Централната банка

11:01 | 30.10.08 г.
Иван Искров: БНБ може да провежда по-независима политика от ЕЦБ

Недейте да четете всичко, което пише в западните медии и анализи за България, защото има неоснователно копиране на проблеми от Западна Европа и САЩ към България, заяви Иван Искров, гуверньор на БНБ, по време на бизнес закуска за влиянието на световната икономическа криза, организирана от Гръцкия бизнес съвет в България.

"Първо, там банките бяха рекапитализирани от централните банки и държавата, а тук няма нужда от това, защото банките са свръхкапитализирани. Второ, западните банки продават хеджиращи инструменти и затова "с едната ръка" публикуват анализи всяващи страх, а с другата продават хеджиращи риска инструменти", заяви Искров

"Валутният борд е наше предимство и той е причината вие като инвеститори да сте тук. Бордът ще бъде поддържан до присъединяването ни към еврозоната. То ще зависи от нивата на инфлация, които са критерии за присъединяване", каза още Искров.

По думите му, БНБ може да води по-независима политика от ЕЦБ, защото има едни от най-високите резерви към БВП в света и за разлика от ЕЦБ, която трябва да си сътрудничи с Фед, Bank of England, Bank of Canada и др., може да оперерира доста по-самостоятелно.

"Прогнозираме печалба от 1,5 млрд.лв. за банковата система за 2008 г., спрямо 1,1 млрд. лв. до края на септември 2008 г. Също така, очаквам банките да капитализират печалбата си, а не да изплатят дивидент на банките майки, което ще ги направи още по капитализирани и печеливши и ще могат да поемат проблеми в строителния сектор и жилищния пазар", уточни Искров.

Очакванията на Искров за 2008 г. са за забавяне на растежа на БВП, увеличаване на безработицата, ниска инфлация и дори дефлационни процеси. Очаква се и намаляване на ръста на износа, поради забавянето в чужбина, намаляване на преките чужди инвестиции и намаляване на международните цени на суровините, което ще е с неутрален или леко позитивен ефект за България.

"В последните 5-6 години БНБ предприемаше антициклични мерки, като действаше срещу оптимизма на бизнеса и населението, чрез увеличаване на минималните задължителни резерви и други мерки за ограничаване на кредитната експанзия. Сега даваме кураж на банките да кредитират, въпреки че има рискове, но те вече не са толкова високи", смята Искров. Според него кризата в Европа е дошла по линия на инвестициите на западните банки в САЩ.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още