IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки кризата Каолин ще спази прогнозата за 20% ръст на приходите

Финансовият резултат на дружеството към края на третото тримесечие е печалба в размер на 8,42 млн. лева

19:00 | 29.10.08 г.
Въпреки кризата Каолин ще спази прогнозата за 20% ръст на приходите

Към деветмесечието на 2008 г. Каолин АД реализира неконсолидирани приходи от продажби с 17% повече спрямо същия период на предходната година, съобщи дружеството чрез БФБ-София. Приходите от дейността през третото тримесечие се увеличават с 27,5% спрямо реализираните приходи през третото тримесечие на 2007 г.

Финансовият резултат на дружеството към края на третото тримесечие е печалба в размер на 8,42 млн. лева, като само за третото тримесечие печалбата възлиза на почти 3 млн. лева, което е близо до финансовия резултат за третото тримесечие на 2007 г. (без отчитане на ефекта от извънредните по характер приходи през същия период на миналата година).

Въпреки световната финасова криза и повсеместното влошаване на пазарната конюктура още от началото на лятото, мениджмънтът на компанията продължава да счита изпълнимо достигането на прогнозирания консолидиран ръст (20%) на приходите за тази година. Негативно влияние върху очаквания обем на продажбите може да окаже свиването на консумацията на клиентите в сектора на керамиката и строителството, което вече започна да се усеща през изминалото тримесечие.

В тази връзка с развитието на кризата ръководството на Каолин АД още през изтеклото тримесечие приоритезира инвестиционните си проекти в страната и чужбина, като няколко потенциални инвестиционни намерения извън страната бяха замразени. Наред с това основния акцент до края на годината остава срочното приключване и пускане в действие на значими енергоспестяващи инвестиции, в това число газификации на фабрики, повсеместно въвеждане навсякъде на енергиен мениджмънт, както и частична автоматизация на основни производства .

Към края на изминалото тримесечие се очерта приключването на спекулативния цикъл за покачване на цената на петрола, което се очаква да даде положителено отражение в цената на транспортните услуги, ползвани от компанията при реализация на продукцията й. Неблагоприятно въздействие ще окаже обаче повишената цена на природния газ.

Диверсифицирането на продуктовата гама на Каолин АД прави компанията много по-устойчива на влошената икономическа ситуация. Предварителните данни за развитието на продажбите и финансовите резултати на дъщерните дружества също показват много позитивно развитие през последното тримесечие. Независимо от политическата и икономическа криза в Украйна, мениджмънта на Каолин АД не очаква сериозна намаляване на темповете на разтеж на действащия си бизнес там.

Консолидираните резултати ще бъдат обявени след 15.11.2008 г.

 

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още