IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция призова банките си да не наливат капитали във филиали на Балканите

Гръцката централна банка призова банките в страната да увеличат акционерния си капитал до средата на 2009 г.

16:55 | 29.10.08 г.
Гърция призова банките си да не наливат капитали във филиали на Балканите

Гръцката централна банка призова банките в страната да спрат да наливат капитали в дъщерните си филиали на Балканите, за да могат да бъдат финансирани домакинствата и компаниите,  които не са в състояние да изплащат кредитите си, съобщи гръцкото радио Скай, цитирано от БТА.

Управителят на банката Йоргос Провопулос в свое писмо прикани големите банки да увеличат акционерния си капитал до края на първите шест месеца на следващата година, за да могат да оперират по-гъвкаво.

Проучване на агенцията "Капа рисърч" във в. "Вима" показва, че Гърция преживява най-голямата криза за
последните 15 години. От него става ясно, че повечето гърци (над 70 на сто) се тревожат най-много от поскъпването на живота, от безработицата и от състоянието на икономиката.

Според анкетираните трудностите са предимно от финансов характер. Една трета от тях смятат, че страната няма да може да се справи с кризата.

Инфлацията в Гърция тръгна нагоре, а икономисти алармираха, че в държавния бюджет се е образувала "черна дупка" в размер на 1,3 млрд. евро заради забавяне на входящите потоци по текущата сметка.

У нас банките с гръцки капитали са ОББ, Банка Пиреос, Юробанк И Еф Джи и Алфа банк - клон София. Емпорики банк България е собственост на гръцката Емпорики, която пък е част от групата на френската банка Кредит Агрикол.

На проведената в началото на октомври среща между представители на 9 централни банки от региона, сред които и гръцката, бе изтъкнато становището, че портфейлите на банките от Югоизточна Европа са чисти и банковите системи функционират нормално, но при по-високи лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още