IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златен Лев Холдинг ще строи най-голямата досега „слънчева” електроцентрала

Оптималната мощност на централата (при идеални външни условия) е 122 киловата, а годишното производство – над 175 мегаватчаса

16:36 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Златен Лев Холдинг ще строи най-голямата досега „слънчева” електроцентрала

Златен Лев Холдинг, чрез дъщерното си дружество Златен лев Солар, ще построи фотоволтаична (работеща с енергия от слънчевите лъчи) електроцентрала на стойност 1 млн. лева, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на холдинга Петър Александров. Електроцентралата ще бъде най-голямата в България към момента и ще се състои от общо 1540 модули, внос от Китай и Япония. Те ще бъдат монтирани върху покрива на сградата на завод „Новалис” в Пазарджик, собственост на холдинга.

Оптималната мощност на централата (при идеални външни условия) е 122 киловата, а годишното производство – над 175 мегаватчаса. Продуктовата гаранция за работа на фотоволтаичните модули е 25 години, а времето за възвръщаемост на инвестицията – 7-9 години, при предварителни разчети за рентабилност от 17%.

Инвестицията (над две трети от нея са за фотоволтаичните модули), ще бъде направена чрез заем от банка по програмата „Енергийна ефективност” на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). По думите на Алекснадров от една страна, има известен риск, тъй като в България този тип централи са малко (за разлика от чужбина, където има фотоволтаични централи с много по-голяма мощност), а и няма официално проучване за слънцегреенето в различните райони на страната.

От друга страна, по законодателен път е гарантирано, че „слънчевата” енергия задължително се изкупува като екологично чиста от електроразпределителните предприятия, и то на преференциални цени, т.е. пазарът и печалбата са гарантирани.

На въпроси на Investor.bg от ръководството на Златен Лев Холдинг обясниха, че в момента осъществяването на проекта е на етап издаване на разрешително, който процес върви бавно. Самото монтиране на модулите ще трае само около два месеца. Произведената от „слънчевата” централа електроенергия ще се продава изцяло, а няма да се ползва от предприятие на холдинга, защото цената й към момента при продажба е около три пъти по-висока, отколкото цената на закупуваната от ЕРП-тата електроенергия.

Свързани компании:

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още