IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ворскла Стийл: Кремиковци ни дължи пари, ще сезираме прокуратурата

Кремиковци трябва да върне авансово приведени суми от такса ишлеме в размер на 9,85 млн. лева

15:41 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ворскла Стийл: Кремиковци ни дължи пари, ще сезираме прокуратурата

Ще се обърна към всички компетентни органи, включително и прокуратурата, по повод ситуацията в комбината Кремиковци, е заявил днес на пресконференция в БТА изпълнителният директор на „Ворскла Стийл България“ ЕООД Виктор Демянюк.

Демянюк е показал документи, свързани с изпълнението и прекратяването на договора за ишлеме между Ворскла Стийл и комбината. Според тях компанията се задължава да плаща такса от 17,4 млн. евро месечно на база 70 хил. тона производство на готов продукт при съотношение на желязосъдържащи суровини към готов продукт 1,5 към 1. „За всеки тон готов продукт, който получаваме от "Кремиковци", ние трябва да доставяме тон и
половина суровини”, е пояснил Демянюк.

По думите на Демянук на 2 октомври от Ворскла Стийл са изпратили официално писмо до синдиците на Кремиковци във връзка с твърдението на ръководителя на КНСБ в комбината, че единствено Ворскла Стийл носи отговорност за производствено-технологичния процес, финансово-ресурсно обезпечаване на персонала в комбината. След като не са получили отговор, на 21 октомври от украинската фирма обявяват, че считат договора фактически за прекратен и се оттеглят от комбината.

Подписани са протоколи от съвместния оперативен комитет, които са утвърдени от синдик, които документи обхващат периода на дейност на Ворскла Стийл в комбината от 6 август до 1 октомври тази година.

Оперативният комитет е констатирал, че дружеството Кремиковци е длъжно да върне на компанията авансово приведени суми от такса ишлеме в размер на 9,85 млн. лева. Комбинатът се задължава да предостави и 28 хил. тона готова продукция, ако има такава, или да върне 45 хил. тона суровина, която е доставена.

„Не намерихме нито продукция, нито суровина, а отговорът на мениджъра на комбината беше - „Вие ни доставихте лоша суровина и съответно ние направихме голям преразход“, е коментирал Демянюк.

Според отчетни данни на "Кремиковци" разходният коефициент за септември е 1,57, за август – 1,75. В потвърждение на това Демянюк е представил протокол, според който в наличност Кремиковци има само около 7000 тона готов продукт и около 5000 тона суровина.

От началото на действие на договора до 17 октомври от Ворскла Стийл са предоставили на комбината 188 хил. тона суровини. Срещу тях се е очаквало компанията да получи 125 хил тона готов продукт, а е получила 82 хил. тона. Към 17 октомври дължимата готова продукция нараства на 43 хил. тона. Според разходния коефициент на комбината, на склад трябва да има 16 хил. тона въглища, а са установени само 270 тона.

„В такива условия Ворскла Стийл не може да продължи да изпълнява договора, крайно време е компетентните органи да се заемат с изясняването на реалната ситуация в Кремиковци, заяви Демянюк.

В отговор на журналистически въпрос Демянук е казал, че мениджмънтът на металургичния комбината няма интерес към работа с Ворскла Стийл. „Все още искаме да купим комбината, но оттук нататък, дали ще последва ликвидация или оздравителен план, ще видим”, е допълнил директорът на украинската фирма.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още