IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 65% от българите в Испания не работят по специалността си

Над 50% от работещите в Испания българи са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше образование

14:16 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 65% от българите в Испания не работят по специалността си

Общо 64,7% от българите, работещи в Испания, не работят по специалността си, сочат резултати от проведено през септември и октомври социологическо изследване, направено от Министерство на труда и социалната политика (МТСП).

Над 50% от работещите в Испания българи са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше образование.

Основната част от работещите са на възраст 25 – 39 години – обхващат близо 53,5% от всички включени в изследването, делът на емигрантите на 40 – 49 години е 23,8%, относителните дялове на емигрантите във възрастовите групи до 24 г. и над 55 г. са приблизително равни и са около 5,5-5,6%.

Значителна част от българите не харесват прекъсването на социалните контакти с България – 42,3% от отговорилите на този въпрос, по-ниско квалифицираната работа, която следва да извършват – 18,8%, отношението като към чужденец – 20,2%, културни и социални различия и загуба на българска идентичност – 11,3%, както и жилищните условия – 7,5%.

В отговор на въпроса „За каква заплата бихте се върнали да работите в България?” най-голяма част от анкетираните посочват заплата от 1500 лева, а 28% от нашите сънародници отговарят, че ще се завърнат обратно в България при заплащане от 500 до 1200 лева.

Отговорите, дадени от анкетираните работодатели у нас, пък показват, че за 65,2% от значение при наемането на работната сила е качеството на извършваните дейности, точност при изпълнение на срочната работа, добросъвестност, дисциплинираност, лоялност и желанието за повишаване на квалификацията.

На въпроса „Каква работна заплата бихте определили за посочените от вас професии за български граждани, които са били на работа в чужбина, владеят поне един чужд език и имат опит в сферата, в която бихте ги наели?” за предлаганата средна работна заплата по равнище/вид на работните места се получават следните стойности: базово - 620 лв., средно – 803,70 лв. и специализирано – 1064,10 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още