IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 октомври

07:51 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 октомври

Европарламентът пише унищожителен доклад за България

в. Дневник

Бюджетната комисия към Европейския парламент настоява Европейската комисия да участва в текущия контрол на изпълнението на проектите с еврофинансиране в България. Това е нещо, което досега не е правено в нито една държава от ЕС. Предложението е записано в проектодоклада на парламентарната комисия за усвояването на еврофондовете в България. Мотивът е, че правителството в София не наказва изпълнителите при забавяне на проектите.

Представител на Европейската комисия уточни, че наказателни клаузи има във всички договори и от българските власти зависи дали ще ги прилагат. Пример за това са финансираните от ИСПА автомагистрала "Люлин" и пречиствателната станция за питейни води в Пазарджик. И двата проекта закъсняват с повече от година, без от изпълнителите да се търси сметка въпреки клаузите в договорите.

Правителството е в задънена улица за "Кремиковци"

в. Дневник

Правителството е притеснено от липсата на партньор за "Кремиковци", докато трае процедурата по несъстоятелност, и е впрегнало всичките си канали за привличане на инвеститори. От тях се очаква да подкрепят дружеството, докато трае процедурата по несъстоятелност, но проблем се оказва стагниралият пазар на стомана. Това съобщиха източници на "Дневник". Според тях всички кандидати, проявили интерес през летните месеци, днес са притеснени както от ситуацията на международните пазари и финансовата криза, така и от противоречивите действия на правителството. Освен това в момента цените на желязната руда и въглищата са толкова високи, че почти не оставят възможност за печалба на стабилните стоманопроизводители. Още по-сложна ставала ситуацията за "Кремиковци", където може работата да се осъществява по силата на договор за ишлеме, тъй като тогава таксата допълнително вдигала разходите на кандидат-инвеститорите. В понеделник беше спряна първа доменна пещ на завода.

Бюджет 2009 с много неизвестни

в. Стандарт

Зам.-шефът на парламентарната комисия по икономическа политика Петър Кънев нарече проекто-бюджета за следващата година "много предпазлив и с много неизвестности пред българската икономика". По БНР той обясни, че не се предвижда увеличаване на никои от данъците, макар че няколко европейски правителства вече са направили това, заради световната икономическа криза.

6 фирми се борят да правят втория център на София

в. Сега

Шест компании са класирани в следващия етап на конкурса за проект на втория център на столицата. В надпреварата остават едни от най-големите архитектурни компании в световен мащаб. Сред тях са английските "Фостър" и "Заха Хадид", италианската "Фуксас Асочати" и френската "Доминик Перо". В конкурса продължават и 2 български компании: обединенията "Г-3" и "Адиас проект", в които влизат най-големите представители на архитектурния бранш в България. Първоначално в надпреварата се включиха 19 фирми.

Енергийната комисия няма да тормози ЧЕЗ през 2009 г.

в. Сега

Чешката компания ЧЕЗ не може да бъде глобена за това, че бави връщането на едномесечното отчитане на електромерите. Това заяви вчера председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, който преди две седмици разпореди ЧЕЗ да прекъсне практиката да отчита измерителните уреди на всеки 3 месеца заради многобройните жалби на потребителите. Заповедта е без определен срок за изпълнение, а вчера говорителят на компанията Ясен Гуев заяви, че тепърва ще се мисли кога и как компанията да върне старата практика.
"Както знаете, ЧЕЗ е чешка държавна фирма, а от 1 януари 2009 г. Чехия поема председателството на Европейската комисия. Ще гледаме да ги накараме до началото на декември или най-късно до началото на 2009 г. да върнат едномесечното отчитане", каза Шушулов, без да влиза в подробности.

Руски туроператори отчитат спад в записванията

в. Дневник

Записванията на руските туристи за предстоящия зимен сезон бележат спад в резултат на финансовата криза и са предпоставка за сериозни притеснения сред туроператорите в Русия, съобщи електронното издание на в. "Ведомости". Спадът в записванията според данните на различните компании е между 10 и 40 на сто, а след Нова година се очакват и фалити на туроператори.

Тенденцията на руския пазар пряко би засегнала и идващия ски сезон у нас, тъй като руснаците са втората по големина група, която почива в планинските курорти в България, коментират от бранша. Някои представители на туроператорите у нас вече съобщиха, че отчитат спад в записванията спрямо същия период на миналата година. Други информират, че засега тенденцията е положителна, но очакват с притеснение следващия месец, когато започват активните записвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още